16 april – Wereld Dag van de Stem | Week van het Jonge Kind | Week van de Teek

Wereld Dag van de Stem 

De Wereld Dag van de Stem is in 1999 ontstaan op initiatief van een aantal Braziliaanse stemspecialisten. Zij wilden mensen informeren over het belang van goede stemgewoonten en manieren om ontstane problemen te verhelpen. Maar de Dag van de Stem (World Voice Day) is niet alleen bedoeld voor mensen die hun stem professioneel gebruiken. De Dag van de Stem is er voor iedereen die zijn/haar stem gebruikt en het maakt niet uit hoe: zingen, veel spreken, presenteren of acteren. In Nederland hebben we op 7 april de Dag van de Stem gevierd. Wil je meer informatie over de Week van het Jonge Kind dan verwijs ik je graag naar hun website weekvanhetjongekind.nl.

Week van het Jonge Kind

Vandaag start officieel de Week van het Jonge Kind (0 tot 7 jaar), initiatiefnemer van deze internationale week is het NAEYC (National Association for the Education of Young Children). Het Nederlandse thema is dit jaar: “Gezond opvoeden; waar leg jij de grens?”. NAYEC heeft iedere dag van de week een ander subthema gegeven:

  • Music Monday – Muzikale maandag
  • Tasty Tuesday – Gezonde dinsdag
  • Work together Wednesday – Samenwerken op woensdag
  • Artsy Thursday – Kunst op donderdag
  • Family Friday – Familie vrijdag

Week van de Teek

Zoals het vallen van de bladeren bij de herfst hoort, zo hoort de Week van de Teek bij de lente! Maar vergis je niet, teken kunnen het hele jaar door actief zijn mits de temperatuur boven de 5° tot 10° C komt. De meeste kans op een tekenbeet blijkt juni te zijn volgens Tekenradar. Op tekenradar.nl vind je de tiendaagse verwachting van het activiteitsniveau van de teek!

Tekenbeet app

Wist je trouwens dat het RIVM de gratis “Tekenbeet” app in 2014 al heeft gelanceerd? Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Downloaden?  De app “Tekenbeet” is gratis te downloaden voor Android-gebruikers in de Google Play Store en voor Apple-gebruikers in de App Store.

De teek is een smerige profiteur!

De teek is voor zijn portie bloed afhankelijk van een gastheer omdat de teek een parasiet is. De definitie van parasiet is: een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft in stand houdt en vermenigvuldigt. De makkelijke uitleg: de teek is een klaploper, een profiteur!

De besmette teek als overbrenger van ziekten

De meest bekende ziekte die wordt veroorzaakt door een geïnfecteerde teek is de ziekte van Lyme. Bij diersoorten komt de ziekte van Lyme het vaakst voor bij honden en paarden. Maar niet alleen de ziekte van Lyme kan voorkomen als ziekteverwekker. Niet alleen de hond of andere huisdieren ook het paard en runderen zijn geschikte gastheren. Vergeet niet alle andere in het wild levende dieren, waaronder zoogdieren zoals een egeltje maar ook vogels en reptielen. En natuurlijk wij, de mens! Zeg maar de hele club van gewervelde dieren.

Bij honden zijn de drie meest voorkomende teek gerelateerde ziektes:

  • de Ziekte van Lyme – acute symptomen zijn; sloomheid en koorts
  • Babesiose – enkele ziekteverschijnselen zijn: kortademigheid, traagheid en rode urine
  • Ehrlichia – een paar eerste symptomen zijn: rillingen, gebrek aan eetlust en koorts

Als je deze symptomen terugziet bij je hond, aarzel dan niet en ga naar de dierenarts voordat het te laat is!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.