17 april – Dag van de Duitse taal | Dag van het Zwemonderwijs | Wereld Hemofilie Dag | Dag van de Gezonde Schoolkantine | Woningcorporatie Dag | Internationale Dag van de Boerenstrijd | Internationale Haiku Gedichtendag

Dag van de Duitse taal: Mach mit!

Je kunt er vandaag echt niet om heen, het is Dag van de Duitse taal. Dit jaar staat de dag in het teken van “Duits in het beroepsleven”. Via een livestream kun je ook “aanwezig” zijn bij de jaarlijkse Duitslanddag van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). In Utrecht komen vandaag 800 ondernemers bij elkaar om alles te weten te komen over zakendoen in Duitsland.

Buiten dat Duitsland ons buurland is en dat Duits de meeste gesproken moedertaal in de Europese Unie is, geeft kennis van de Duitse taal inzicht in de Duitse cultuur en omgangsvormen en dat is van groot belang als je zaken doet of wilt doen met onze belangrijkste handelspartner Duitsland. Je kansen op de arbeidsmarkt worden groter op het moment dat je Duits spreekt want er zijn duizenden Duitse dochterbedrijven gevestigd in Nederland en vica versa. Pak je kans op de arbeidsmarkt: Mach mit!

Dag van het Zwemonderwijs

De Dag van het Zwemonderwijs is een onmisbare dag voor professionals, vakspecialisten en bevlogen lesgevers die te maken hebben met zwemonderwijs. De dag wordt ingevuld met boeiende lezingen, Masterclasses, workshops en heeft onder andere Tako Rietveld als spreker.

Schoolzwemmen in de jaren ’70

Schoolzwemmen! Ik herinner het me nog als de dag van gister. Oh oh wat had ik daar een bloedhekel aan! Het begon al met het omkleden, niet in een hokje apart, nee met z’n allen tegelijk. Ik probeerde op zo’n snel mogelijke manier mijn badpak aan te trekken zodat zo min mogelijk klasgenootjes mij in mijn blootje konden zien. Met het badpak aan hup onder de douche, want je kwam het zwembad niet in zonder dat je onder de douche was gegaan. Daarna moest je die vies ruikende dikke rubberen badmuts opzetten, en dat viel niet mee aangezien ik in die tijd een paar lange vlechten had die ik maar met moeite in die badmuts kreeg gepropt.

Helaas bleek ik niet zo’n talent te hebben en zag klasgenootjes dan ook allemaal naar het grote bad vertrekken terwijl ik bijna alleen achterbleef al ploeterend met mijn drijfplankje. Uiteindelijk heb ik na lang zwoegen mijn eerste en tevens laatste zwemdiploma gehaald!

Wereld Hemofilie Dag

Wereld Hemofilie Dag wordt elk jaar op 17 april gehouden omdat deze datum de geboortedag is van Frank Schnabel, de oprichter van het World Federation Hemophilia. Wereldwijd worden vandaag bezienswaardigheden en monumenten rood verlicht als hulpmiddel om stil te staan bij hemofiliepatiënten. Vandaag wordt in Nederland de VastePrik app gelanceerd. Een app voor alle mensen die stollingsfactoren gebruiken én die deelnemen aan het Nederlands Hemofilie Register.  Je kunt de VastePrik App downloaden vanuit de Apple of Google Play Store.

Wat is hemofilie?

Hemofilie of bloederziekte is een erfelijke geslachtsgebonden ziekte waarbij het bloed niet goed kan stollen en daardoor bloedingen in spieren en gewrichten kunnen optreden. De oorzaak is een tekort aan of afwezigheid van een bepaald eiwit in het bloed dat nodig is voor de vorming van klonters om de bloedingen te stelpen, dat wordt ook wel stollingsfactor genoemd. Je hebt verschillende soorten hemofilie, hemofilie A en hemofilie B

Wat hebben we nog meer vandaag?

Zes onderwerpen voor één blog vond ik iets te veel. Liever drie wat uitgebreider dan aan alle zeven slechts een paar regeltjes besteden, toch? Afijn, hieronder staan de andere “dagen van”. Ieder voorzien van een directe link voor meer informatie over de desbetreffende dag.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.