15 april – Nationale Lummeldag | Werelddag voor de Kunst | Dag van de Goede Daad | Wereldweek van de Creativiteit en Innovatie

Nationale Lummeldag

Niet geheel toevallig heeft initiatiefneemster van de Nationale Lummeldag Marieke van Dijk een aantal jaren geleden gekozen voor de datum van 15 april voor Lummeldag. Op die dag namelijk werd in het jaar 1452 één van ’s werelds meest creatieve mensen ooit geboren, zijn naam: Leonardo da Vinci.

Leonardo was een groot aanhanger van op tijd rust nemen tijdens werkzaamheden. “De grootste genieën presteren soms meer wanneer ze minder werken”. De abt van Sante Maria delle Grazie was niet blij met die instelling, hij zag dat Leonardo veel momenten van rust inlaste tijdens het schilderen van het Laatste Avondmaal en was bang dat het een eindeloos kawei werd. Maar goed, toen de abt het eindresultaat zag moest hij toch toegeven dat Leo zo gek nog niet was. De boodschap? Soms is lummelen noodzakelijk om originele ideeën te bedenken, te ontwikkelen en goed uit te voeren.

Werelddag voor de Kunst

In 2011 werd tijdens een vergadering van AIAP / IAA World unaniem besloten om akkoord te gaan met het Turkse voorstel om op de verjaardag van Leonardo da Vinci een mondiale dag in het leven te roepen om “kunstbewustzijn” te promoten. Het oorspronkelijke idee was dat op World Art Day musea, tentoonstellingen en galerieën tot laat open zouden blijven, en dat we ’s avonds een borrel zouden drinken op de verjaardag van het genie da Vinci. Wil je meer weten over World Art Day? Klik hierWat een geluk trouwens dat dit jaar World Art Day op de laatste dag van de Nationale Museumweek valt. Hoe mooi is dat!

Dag van de Goede Daad

Op initiatief van zakenvrouw en filantroop Shari Arison kwam in 2007 Good Deeds Day in de agenda te staan.”Ik geloof dat als mensen elkaar geen kwaad doen, niet zullen kwaadspreken en een goede daad verrichten, de cirkels van goedheid in de wereld zullen groeien”, zegt de Amerikaans-Israëlische Shari Arison. De Dag van de Goede Daad valt elk jaar op een andere dag; in 2019 op 7 april en in 2020 op 29 maart.

In tien jaar tijd is het aantal deelnemers explosief gegroeid: van 7.000 Israëliërs tot meer dan 2,5 miljoen deelnemers verspreid over de hele wereld. Vorig jaar werd in 93 landen aan deze dag aandacht besteed. Wordt ook deelnemer en verricht een goede daad vandaag!

Wereldweek van de Creativiteit en Innovatie

World Creativity and Innovation Day (WCID) kwam in 2001 uit de creatieve en innovatieve koker van de Canadese Marci Segal. Het doel was en is om mensen aan te moedigen om hun creativiteit te gebruiken. En op die manier de wereld, en zichzelf, te verbeteren. In 2004 werd besloten om van die ene dag een hele week (15-21 april) te maken want per slot van rekening had God ook 7 dagen nodig.

World Creativity and Innovation Day

Dit jaar krijgt de World Creativity and Innovation Day (21 april) voor het eerst een plekkie in de “dagen van” kalender van de Verenigde Naties. De VN ziet WCID als een dag waarop mensen worden aangemoedigd om hun creativiteit te gebruiken bij het oplossen van problemen die verband houden met het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.