15 november – Herdenking Verkeersslachtoffers | Dag van de Gevangen Schrijver

Morgen worden op alle hoofdgebouwen van de Rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok gehangen, dit om de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te herdenken.

Nationale Herdenking Verkeersslachtoffers

Vandaag wordt de 20ste Nationale Herdenking Verkeersslachtoffers in de Paterskerk in Weert
gehouden. Deze herdenking valt samen met de 20ste Wereld Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers. Op 26 oktober 2005 werd deze dag door de Algemene Vergadering van de VN erkend als “de juiste erkenning voor de slachtoffers van verkeersongevallen en hun families.”

Verkeersdoden Nederland in 2014

Het CBS heeft op 30 april jongstleden de cijfers gepubliceerd over hoeveel verkeersdoden er zjin gevallen in 2014, verdeeld in leeftijdsgroep en wijze van deelname aan het verkeer.

Hieronder vind je twee tabellen met als eerste het aantal verkeersdoden verdeeld over de wijze van deelname aan het verkeer. In de tweede tabel vind je het aantal verkeersdoden onderverdeeld in leeftijdsgroepen.

Totaal 570 verkeersdoden. (411 mannen en 159 vrouwen)

Voetganger 49
Fiets 185
Brom- en snorfiets, invalidenvoertuig 74
Motorfiets 55
Personenauto 187
Bestelauto, vrachtwagen 15
Overige deelname 3
Onbekende deelname 2

In Noord-Brabant vallen meeste verkeersdoden

De meest kwestbare leeftijdsgroep zijn de senioren.

jonger dan 15 jaar 19
15 – 20 jaar 43
20 – 30 jaar 83
30 – 40 jaar 42
40 – 50 jaar 58
50 – 60 jaar 57
60 – 70 jaar 59
70 – 80 jaar 106
80 jaar of ouder 103

( cijfers afkomstig van CBS )

Als je deze cijfers ziet dan mag de conclusie zijn dat het deelnemen aan het verkeer voor mensen van 70 jaar en ouder niet zonder risico is, bijna 40 procent van alle verkeersdoden komt uit deze leeftijdsgroep. Doordat de senioren van tegenwoordig vaak nog erg actief zijn zullen ze vaker deelenemen aan het verkeer en de vergrijzong kunnen een verklaring zijn voor het hoge percentage.

Ben je senior en woon je in Noord-Brabant dan zou ik een verhuizing overwegen, in Noord-Brabant vielen in 2014 maar liefst 100 van de in totaal 570 verkeersdoden.

Welke maatregelen kun je onder andere nemen?

  • verbreed provinciale wegen en fietspaden
  • verbetering openbare verlichting
  • verplichten fietshelm
  • invoering helmplicht voor snorfietsers
  • beschermend jack voor brom- en snorfietsers

Dag van de Gevangen Schrijver

PEN International, de eerste wereldwijde vereniging van schrijvers, is de initiatiefnemer.
Dag van de Gevangen Schrijver gaat niet alleen om het herdenken of stilstaan bij de gevangen genomen schrijver, het gaat ook om de verdwenen schrijver, de vermoorde schrijver. Het gaat ook niet alleen om de schrijver maar ook om bijvoorbeeld een dichter, journalist, blogger, het verwijst naar een ieder die betrokken is bij het geschreven of gesproken woord.

Schrijven in vrijheid

Vrijheid van meningsuiting is niet in elk land iets vanzelfsprekend en om dat te benadrukken zet PEN International vijf schrijvers in de spotlights die op dit moment in de gevangenis zitten of worden vervolgd. PEN dringt bij regeringen er op aan dat deze vijf schrijvers; Dieudonné Enoh Meyomesse uit Kameroen, Gao Yu uit China, Mahvash Sabet uit Iran, Azimjon Askarov uit Kirgizië en Nelson Aguilera uit Paraguay, worden vrijgelaten of ontslagen van vervolging.

Geen enkele vorm van geweld zal het ooit winnen van de vrijheid van het woord. De pen zal altijd sterker zijn dan de kogel.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.