14 november – Intocht Sinterklaas | Wereld Diabetes Dag | PlattelandsParlement

De intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten

Wat een traditie, de intocht van Sinterklaas! Sinds 1952 kunnen we op de televisie volgen hoe die ouwe met zijn knechten ons land aandoet. Elk jaar in een andere plaats en dit jaar is Meppel aan de beurt. De live uitzending van de NTR start om 12.00 uur, op het digitale themakanaal Z@ppelin 24 en op zappelin.nl is de intocht met gebarentolk te volgen. Dieuwertje Blok zal samen met reporter Jeroen Kramer verslag doen van de intcoht.

Protestacties

Net zoals vorig jaar zal er worden gedemonstreerd tegen het typetje “Zwarte Piet”. Want, zo zeggen de demonstranten, Zwarte Piet is een racistische karikatuur, Zwarte Piet symboliseert het koloniale verleden en zo hebben ze nog meer redenen.
Iedereen heeft recht op zijn/haar eigen mening, recht om te demonstreren maar wat ik ronduit idioot vind is om dat te doen tijdens de intocht van Sinterklaas, dit is voor kinderen bedoeld en niet om je ongenoegen te uiten.

Als je er zo vreselijk op tegen bent ga dan lekker elke dag in Den Haag staan met je t-shirt en spandoek. Of als je er echt zo vreselijk meezit, ga dan net zoals GeenPeil de boer op en verzamel 300.000 handtekeningen voor een referendum. Mijn handtekening heb je alvast!

Wereld Diabetes Dag

In 2006 werd Wereld Diabetes Dag een officiële dag van de Verenigde Natie. Echter, vijftien jaar eerder (1991) werd deze dag al opgericht door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als reactie op de enorme toename van diabetes wereldwijd.
Deze dag (WDD) is wereldwijd de belangrijkste bewustwording campagne voor diabetes.

Insuline

Er is gekozen voor 14 november omdat op die dag Frederick Banting jarig is. Nou en, zal je zeggen maar hij was het die in 1921 samen met Charles Best erin slaagde om insuline uit de alvleesklieren van honden te extraherhen en te isoleren. Voor diabetici is insuline gigantisch belangrijk omdat insuline het bloedsuikergehalte in het regelt. Dus levens redt en daarom is er voor de geboortedag van Frederick Banting gekozen.

Blauwe cirkel

De blauwe cirkel is het wereldwijde symbool voor de diabetes bewustwording geworden.
Het staat voor de eenheid in de wereldwijde diabetes gemeenschap als reactie op de diabetes epidemie.

Kernboodschap

Één van de kernboodschappen van deze campagne is dat gezond eten, net zoals bewegen, belangrijk is om diabetes type 2 terug te dringen en onder controle te houden. Vaak wordt diabetes type 2 ouderdomssuiker genoemd maar dat is onterecht gezien de flinke groei van veertigers en vijftigers die het krijgen.
Maar goed, we krijgen vaker te horen dat we gezond en biologisch moeten eten, ik wil wel maar dan moet het wel betaalbaar zijn,toch? En dat is meteen de tweede kernboodschap: maak gezonde voeding betaalbaar!

PlattelandsParlement

“Het PlattelandsParlement is een tweejaarlijkse activiteit waarbij actieve burgers en ondernemers op het platteland hun stem laten horen aan landelijke beleidsmakers en politici, voor een leefbaar, vitaal en duurzaam platteland.”
Klik hier als je meer informatie wilt over deze interessante dag.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.