afbeelding versterkt dag van de huishoudelijke hulp

15 mei – Nationale Dag van de Huishoudelijke Hulp | Internationale Dag van het Gezin | Internationale dag van Gewetensbezwaarde | MPS Dag | Wereld Whisky Dag | Nacht van de Fooi | Internationale Astronomie Dag | Internationale Dag tegen Zwangerschapsmisselijkheid | Internationale Watervrij zijn Dag | Week van de Korte Keten | Week Nederlandse Missionaris

Nationale Dag van de Huishoudelijke Hulp

Initiator van Nationale Dag van de Huishoudelijke Hulp is Home Works, een bedrijf dat sinds 1994 zorgt voor particuliere hulp in de huishouding. De reden dat Home Works besloot om een nationale dag van de huishoudelijke hulp in het leven te roepen is heel simpel, iedere huishoudelijke hulp verdient meer aandacht en respect. Voor de één is hulp in de huishouding een luxe voor de ander is het noodzaak, ongeacht de reden dat je gebruik maakt van de diensten van een huishoudelijke hulp sta vandaag eens even stil bij wat jouw hulp voor je betekent. Laat merken dat je haar of hem waardeert en respecteert. Hoe je dat doet dat mag je zelf bedenken.

Internationale Astronomie Dag

Internationale Astronomie Dag wordt twee keer per jaar gevierd. Dit jaar op 15 mei en 9 oktober. Internationale Astronomie Dag kwam in 1973 uit de koker rollen van Doug Berger, toentertijd de voorzitter van de Astronomical Association of Northern California. Zijn doel was om meer mensen te interesseren voor astronomie. Hij dacht dat te bereiken door op verschillende plekken telescopen neer te zetten zodat geïnteresseerde kosteloos naar de hemel konden staren. Zijn idee was een schot in de roos. Door de jaren heen heeft deze dag enorm in populariteit gewonnen.

Wat is astronomie?

Astronomie of sterrenkunde is een natuurwetenschap die altijd aanwezig is geweest in de menselijke geschiedenis. Deze wetenschap houdt zich bezig met de observatie en de studie van alle fenomenen buiten de atmosfeer van de Aarde. Ook onze voorouders waren nieuwsgierig naar alles wat er buiten onze planeet zou kunnen zijn. Het is bekend dat door de eeuwen heen de astrologie een sleutelrol innam bij alle inheemse culturen. Zonder telescopen, maar met het blote oog, speurde zij de hemel af en lieten zich leiden door de sterren, de maan en de zon. Een beroemd voorbeeld hiervan zijn de Maya’s. Zij waren fervente waarnemers van de lucht, hielden opnames bij en produceerden kalenders en sterrenkaarten.

De astronomie is één van de weinige wetenschappen waar amateurastronomen een actieve rol in kunnen spelen. Vooral bij het ontdekken en observeren van voorbijgaande astronomische gebeurtenissen, zoals kometen en meteoren. De namen van veel (eenmalige) kometen bijvoorbeeld zijn meestal ontleend aan amateurastronomen die deze komeet als eerste waarnamen.

Er staan nog 7 dagen en 2 weken op de kalender vermeld

Deel dit bericht