15 juli – World Youth Skills Day (#WYSD2016)

World Youth Skills Day (#WYSD2016)

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was en is bezorgd over de wereldwijde hoge jeugdwerkloosheid en hebben daarom in december 2014 besloten om voortaan 15 juli aan te wijzen als World Youth Skills Day. Goed om te weten: in de ogen van de VN behoor je tot de categorie jeugd als je tussen de 15 en 24 jaar bent.

Het uiteindelijke doel van de VN is om meer jongeren aan een goede baan te helpen zodat ze zich sociaaleconomisch gezien kunnen redden. En dat gaat alleen maar lukken als politiek en werkgevers de handen samen vouwen om het grote probleem dat jeugdwerkloosheid heet te tackelen.

Jeugdwerkloosheid

Het is een feit dat jongeren bijna drie keer meer kans lopen om werkloos te worden/zijn dan volwassenen. Dat heeft tot gevolg dat wereldwijd bijna 74 miljoen jongeren werkloos zijn. De twee belangrijkste redenen voor de hoge jeugdwerkloosheid zijn: structurele werkloosheid en een mismatch tussen de vaardigheden die werknemers hebben en de vaardigheden die gevraagd worden.

Hoe zit het met jeugdwerkloosheid in Nederland

In februari 2016 was het werkloosheidspercentage 11,3%. In maart 2016 waren 159.000 jongeren werkloos, dat is 11,4% van de beroepsbevolking. In mei 2016 is de jeugdwerkloosheid licht gedaald naar 11,2 procent van de beroepsbevolking. Echter ten opzichte van mei 2015 is de jeugdwerkloosheid gestegen.

  • mei 2016 158.000 jongeren van 15-25 jaar werkloos
  • mei 2015 156.000 jongeren van 15-25 jaar werkloos
  • mei 2014 178.000 jongeren van 15-25 jaar werkloos

Er zit een behoorlijk verschil tussen de jeugdwerkloosheid onder allochtone en autochtone jongeren. In 2015 was 19,9 % van de allochtone jongeren werkloos, bij de autochtone jongeren lag dat percentage een stuk lager namelijk op 8,9 %. Ligt dat verschil nu echt alleen maar aan “discriminatie” door de werkgevers of zijn er andere oorzaken aan te wijzen?

(alle cijfers zijn afkomstig van het CBS)

Lang leve de Vakschool

Wist je dat in Nederland de vraag naar ambachtslieden het grootst is? Dus moet je nog studierichting kiezen of wil je je laten omscholen kijk dan eens naar de top 5* meest gevraagde beroepen voordat je een richting kiest:

  • Ambachtslieden
  • Administratief personeel
  • Technici en vakspecialisten
  • Installateurs van elektrische apparatuur
  • Machinemonteurs, montage en reparatie

*(bron: loonwijzer.nl)

Ambachtslieden zijn niet alleen sigaren- , manden- of klompenmakers. Ambachtslieden kom je werkelijk overal tegen, ze zijn onder andere werkzaam in de bouw, specialistische productie, creatieve industrie, IT en uiterlijke verzorging. Wil je een beroep met baanperspectief, wordt dan bijvoorbeeld tandtechnicus, meubelmaker, woningstoffeerder, pianotechnicus, prothesemaker of goudsmid.

De vakschool is precies dat instrument dat nodig is om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.