14 juli – Quatorze Juillet à Maestricht | Texelse Dag van het Schaap | Shark Awareness Day | Internationale Naaktdag

Quatorze Juillet à Maestricht

Als je vandaag in het Jekerkwartier rondt loopt dan waan je je in het Quartier Latin te Parijs want niet alleen in Frankrijk wordt vandaag Le Quatorze Juillet uitbundig gevierd ook in ons eigen Maastricht gaan ze helemaal los. Waarom wordt deze dag in Maastricht gevierd? Dat ligt aan het feit dat slechts enkele eeuwen geleden nog Maastricht bezet werd door de Fransen. De erfenis daarvan zijn de Franse invloeden die je vandaag de dag nog tegenkomt in Maastricht, tevens voelen de Maastrichtenaren een verbintenis met Frankrijk.

Wil je Le Quatorze Juillet vieren maar vind je Parijs te ver weg? Ga dan naar Maastricht en geniet van de Franse (live)muziek, loop rond op de Franse markt, of geniet van een wijntje met een kaasplankje op het stadsstrand.  Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé!

Texelse Dag van het Schaap

Ben je toevallig vandaag op Texel? Ga dan naar de  Zorgboerderij “Novalishoeve”  in Den Hoorn, daar wordt vandaag de Texelse Dag van het Schaap gevierd! Van 10.30 tot 17.00 kun je doorlopend demonstraties en activiteiten bijwonen, zoals: schapen scheren, hoefbekappen, schapenmelken, spinnen en woltrappen.  
Heb jij ook zo’n zin in een overheerlijk schapenijsje?

Shark Awareness Day

Meer dan 100 miljoen haaien leggen elk jaar het loodje en diverse soorten dreigen uit te sterven. De grootste bedreiging voor de haaien is zoals gewoonlijk de mens. Onze motorboten, visnetten en onze angst voor haaien vormen bedreigingen voor het bestaan van de haai.
Maar de grootste bedreiging is geld want dode haaien leveren geld op, veel geld. Daarom verdwijnen er per jaar twintig miljoen haaien in de haaienvinnensoep en het haaienvlees wordt onderdeel van de avondmaaltijd. Haaien worden gedood voor hun kraakbeen (medicijn) en lever (vitamine A) en sinds de film Jaws vinden veel mensen het stoer om een haai te vangen. Maar uiteindelijk verdwijnen de meeste haaien als “bijvangst” in de visnetten.

Internationale Naaktdag

In 2007 voerde het Nieuw-Zeelandse parlement, onder leiding van premier Helen Clark, een wet in die inhield dat als je ging streaken bij een groot evenement je de kans liep op een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en een boete van $ 5000,-. Dat vond de voormalig rugbyster en tv-presentator Marc Ellis compleet belachelijk en hij daagde mensen uit om te gaan streaken voor de neus van premier Helen Clark.

Wist je trouwens dat onderzoek heeft aangetoond dat in je nakie rondlopen goed is voor de gezondheid?

  • je hele lichaam kan vitamine D aanmaken
  • doordat je huid gemakkelijker kan ademen ziet je huid er gezonder uit
  • geen rode strepen op je lichaam door te strakke knellende kleding
  • blootsvoets lopen stimuleert je hersenen
  • verbetert de doorbloeding
  • mensen die naakt slapen slapen beter
  • verlaagt risico op (vaginale) infecties; kleren kunnen een voedingsbodem voor bacteriën zijn
  • doordat je lichaam harder moet werken om zichzelf warm te houden verbrand je meer calorieën

Intussen wordt International Nude Day in dertig landen gevierd. Wordt Nederland het éénendertigste land?
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.