titanic herdenkingsdag

15 april – Titanic Herdenkingsdag | Lummeldag | Dag voor de Kunst | Cultuurdag | Dag van de Mediastages | Nationale Horecadag | Microvrijwilligersdag | Woningcorporatie Dag | Circus Dag | Week van de Creativiteit en Innovatie

Titanic Herdenkingsdag

Pas in 1985 vond Robert Ballard het unieke onzinkbare gezonken cruiseschip de RMS Titanic terug. Het schip, dat op 15 april 1912 zonk, ligt in twee delen op zo’n 3.800 meter diepte op 640 kilometer voor de kust van Newfoundland (Canada). In de resten van de Titanic liggen ruim vijftienhonderd passagiers en bemanningsleden begraven. Hieronder zijn drie Nederlanders; jonkheer Johan George Reuchlin, directeur passagebureau van de Holland Amerika Lijn (HAL) en de bemanningsleden Wessel Adrianus van der Brugge (stoker) en Hendrik (Hennie) Bolhuis (kok in het à la carte restaurant).

Een bilteraal verdrag om de Titanic te beschermen

Na de vondst is vaak geprobeerd om het wrak te bergen maar omdat het op bijna vier kilometer diepte ligt is dat geen makkelijk karweitje. In 1996 is alleen de romp geborgen, de rest ligt er nog. De resten van de Titanic worden sinds 14 april 2012 beschermd door een VN-verdrag. Het wrak valt dan onder het UNESCO cultureel onderwatererfgoed. Die status moet het wrak beschermen tegen nieuwsgierigen, schatjagers en plunderaars.

Helaas bleek dat niet afdoende en daarom besloten Groot-Brittannië en de Verenigde Staten dit jaar om een verdrag op te stellen om het scheepswrak te beschermen. De twee landen willen dat organisatoren van expedities voortaan eerst een vergunning aanvragen om het wrak binnen te gaan. Het probleem is hoe je dit gaat handhaven. De organisatoren zijn in ieder geval niet onder de indruk van dit verdrag.

Nationale Lummeldag

Niet geheel toevallig heeft initiatiefneemster van de Nationale Lummeldag Marieke van Dijk een aantal jaren geleden gekozen voor de datum van 15 april. Het is namelijk de geboortedag (1452) van Leonardo da Vinci. Leonardo was een groot aanhanger van op tijd rust nemen tijdens werkzaamheden. “De grootste genieën presteren soms meer wanneer ze minder werken”. Dat verzin ik niet ter plekke maar komt uit de mond van Leonardo da Vinci. De boodschap? Soms is lummelen noodzakelijk om originele ideeën te bedenken, te ontwikkelen en goed uit te voeren.

Werelddag voor de Kunst

In 2011 werd tijdens een vergadering van AIAP / IAA World unaniem besloten om akkoord te gaan met het Turkse voorstel om op de verjaardag van Leonardo da Vinci een mondiale dag in het leven te roepen om “kunstbewustzijn” te promoten. Het oorspronkelijke idee was dat op World Art Day musea, tentoonstellingen en galerieën tot laat open zouden blijven, en dat we ’s avonds een borrel zouden drinken op de verjaardag van het genie da Vinci. Die borrel drinken kunnen we doen, alleen het bezoeken zal online moeten vrees ik.

Wereld Cultuurdag

Initiator van Wereld Cultuurdag is de Russische kunstenaar, filosoof en theosoof Nicholas Roerich (Nikolaj Rjorich). In 1904 schreef hij voor het eerst over de noodzaak om culturele monumenten te beschermen. Het onderwerp werd later in diverse artikelen en brieven (1931-1935) door hem aangehaald. Hij ging een stapje verder en kwam met een Wereld Cultuurdag op de proppen. Volgens Roerich een dag volledig gewijd aan alle nationale en internationale cultuurschatten die door alle scholen en onderwijsinstellingen gevierd diende te worden.

Het Roerich-pact

Naar aanleiding van een suggestie van professor Nicholas Roerich werd een ontwerpverdrag ( het Roerich-pact) voorbereid door de heer Georges Chklaver van het Institut des Hautes Etudes Internationales van de Universiteit van Parijs. Het Roerich-pact is een verdrag bedoeld voor de bescherming van culturele, religieuze en wetenschappelijke instellingen en monumenten bij gewapende conflicten. Op 15 april 1935 werd het Roerich-pact in Washington ondertekend door 21 landen van de Pan-Amerikaanse Unie en daarom is de datum van 15 april gekozen.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht