14 mei – Nationale Molendag | Week van het Huisdier | Luilak | Herdenking Bombardementen op Rotterdam | Finale Eurovisie Songfestival | The Belgian PrideParade

In plaats van één dag extra aandacht te vragen voor “eerlijke handel” heeft de Stichting Max Havelaar de Internationale Dag van de Fairtrade getransformeerd naar de Fairtrade Week. (van 7 tot en met 15 mei).

Nationale Molendag

Vandaag en morgen zijn op Molendag ruim 950 molens open voor bezoek. De molenaars hebben ook voor extra activiteiten gezorgd; van pannenkoeken bakken met molenmeel, fietstochten, molenmarkten, rondleidingen en activiteiten voor kinderen. Wil je weten welke molens meedoen op Molendag, klik hier.

p.s. het veld waar je de naam van de molen kan invullen kun je leeg laten.

Week van het Huisdier van 14 tot en met 22 mei

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is de organisator van Week van het Huisdier. Dit jaar wordt onder de aandacht gebracht dat inzichten in het houden van huisdieren veranderen, methodes veranderen en vastgeroeste gewoontes moeten worden doorbroken. Persoonlijk vind ik deze week een geweldig initiatief , alleen jammer dat de professional in de huisdierenbranche hier klaarblijkelijk niet zo enthousiast over zijn.

Als je via de website op zoek gaat naar een activiteit dan word je zwaar teleurgesteld. Alleen in de provincie Zuid-Holland wordt er in Rotterdam en Lekkerkerk een activiteit georganiseerd.

Wat is Luilak?

Luilak komt waarschijnlijk voort uit de traditie dat degene die op de zaterdag voor Pinksteren als laatste uit bed kwam de rest van het gezin op “Luilakbollen” ( warme broodjes met stroop ) moest trakteren. Je snapt wel dat kinderen zo vroeg mogelijk opstonden om niet de luilak van de dag te zijn. Ze gingen de straat op om met veel herrie langslapers wakker te maken.

De oorsprong ligt in West-Friesland. Globaal genomen wordt Luilak nog gevierd in het gebied tussen Texel en Delft. Rondom Amsterdam en de Zaanstreek wordt Luilak het meest gevierd.

Herdenking van de Bombardementen op Rotterdam

Vandaag herdenkt Rotterdam het bombardement dat in 1940 de binnenstad verwoestte. Als je wilt weten hoe het complete programma eruit ziet dan klik hier, je komt meteen op de juiste pagina terecht met alle informatie over de activiteiten.

14TH OF MAY MEMORIAL REGATTA ROTTERDAM

Dit jaar zal voor het eerst een roeiwedstrijd plaatsvinden die wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan de meidagen van 1940. Om 9.00 uur zal de burgemeester van Rotterdam de heer Aboutaleb het startsein geven aan de Wijnhaven.

Finale Eurovisie Songfestival

Op de ene laatste dag van de Week Nederlandse Missionaris (van 7 tot en met 15 mei) staat Douwe Bob in de finale van het Eurovisie Songfestival. Deze week staat in het teken van “Geloven in de ander”, een inspirerend thema. Een thema dat we en masse kunnen projecteren op Douwe Bob; laten we allen in Douwe Bob “geloven”, laten we “geloven” dat een deskundige jury haar onafhankelijk oordeel velt, dat televoters stemmen op het land met de beste performance en niet aan vriendjespolitiek doen.

Als we hier allemaal in “geloven” dan moet het vanavond toch wel goed komen met Douwe Bob, niet dan?

The Belgian PrideParade

Voor wie niet kan wachten op de Amsterdamse Canal Parade 2016, vandaag is in Brussel The Belgian Pride! Hét coming-out evenement voor vele duizenden homo’s en lesbiennes (en hetero’s) met een feestelijk, politiek en cultureel karakter dat elk jaar plaats vindt op de zaterdag die het dichtste valt bij de 17e mei, de Internationale Dag tegen Homofobie.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.