14 mei – Halve Finale Eurovisiesongfestival | Dag van het Vakcentrum | Herdenking bombardement Rotterdam | Dag van de Beroerte

Halve finale Eurovisiesongfestival

Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival en op 16 mei zal de tweede halve finale zijn met daarin onze vertegenwoordiger Duncan Laurence (Arcade). De verwachtingen zijn hooggespannen, al weken staat hij op nummer 1 bij de bookmakers. Eerst maar even de halve finale van aankomende donderdag afwachten. Anders wordt het net zo’n gevalletje als met Ajax en het bereiken van de finale van de UEFA Champions League. Ik zeg altijd: je moet niet de de huid verkopen voor dat de beer geschoten is.

Dag van het Vakcentrum

Dag van het Vakcentrum is een dag voor de zelfstandige detaillisten in food, non-food, fast moving consumer goods en franchisenemers. De dag begint met de algemene ledenvergadering en sluit af met de tweejaarlijkse uitreiking van de ZO2Z Award 2019 – 2020, een prijs voor de “beste zelfstandig supermarktondernemer” van Nederland.

Herdenking bombardement Rotterdam

Vandaag herdenkt Rotterdam tweemaal het bombardement dat in 1940 de binnenstad verwoestte. Van 10.00 uur tot 10.30 is de herdenking met kranslegging door Burgemeester Aboutaleb bij het monument aan de Statenweg. Bij het monument “De Verwoeste Stad” op Plein 1940 vindt de centrale de herdenking van het bombardement plaats. Van 13:29 uur tot 13.39 uur luiden alle kerkklokken binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement.

Europese Dag van de Beroerte

Ook dit jaar is SAFE (Stroke Alliance for Europe) de initiator van de Europese Dag van de Beroerte (EdvdB). Het thema van de European Stroke Awareness Day is “Leven na een beroerte”. De gedachte achter de Europese Dag van de Beroerte is om in zoveel mogelijk Europese landen door middel van voorlichting het aantal beroertes ( CVA’s) te verminderen, de overlevingspercentages te verhogen én ervoor te zorgen dat wanneer iemand getroffen is door een beroerte zij de juiste hulp en ondersteuning krijgt.

Leven na een beroerte

Als je een beroerte overleeft dan moet het wel de moeite waard zijn om verder te leven. Als je onderstaande lijst doorneemt dan voel je op je klompen aan dat het gekozen thema een belangrijk thema is. Patiënten hebben veel hulp nodig en bovenal veel begrip.

  • verlammingsverschijnselen
  • uitval van gezichtsvermogen
  • verstoorde waarneming, zoals nog maar één kant van een bord eten zien
  • spraakstoornissen
  • taal moeilijker spreken én begrijpen
  • concentratieproblemen, vergeetachtigheid
  • zware vermoeidheid
  • vertraging van het denkproces
  • stoornissen in gedrag, emoties en/of denken

Bezoek een informatiemarkt

Veel ziekenhuizen en instellingen besteden aandacht aan de 15e editie van Europese Dag van de Beroerte en organiseren daarom diverse activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een informatiemarkt bezoeken, een publiekslezingen bijwonen of een persoonlijke vraag over beroertes stellen aan een arts of verpleegkundige. Klik hier voor de locaties.

Deel dit bericht