14 juni – Nationale Buitenspeeldag | Wereld Bloeddonordag

Nationale Buitenspeeldag

Heerlijk, buiten spelen! Op de Buitenspeeldag zal Nickelodeon tussen 13.00 en 17.00 enkel een zwart scherm tonen, het idee hier achter is dat kinderen dan een zetje in de rug krijgen om lekker naar buiten te gaan. Maar beste ouders, vergeet ook niet de computer, tablet, spelcomputer en smartphone op “zwart” te zetten. De Buitenspeeldag is trouwens een initiatief van Nickelodeon en Jantje Beton en wordt elk jaar op de tweede woensdag van juni gehouden.

Is een Buitenspeeldag echt noodzakelijk?

Ja, want 80 procent van de kinderen beweegt onvoldoende en twintig procent speelt niet of slechts eenmaal per week buiten. Is dat erg? Ja! Buitenspelen heeft diverse voordelen; buitenspelen is een goed middel om overgewicht tegen te gaan, en dat is geen sinecure met een score van bijna 14% van kinderen van 4 tot en met 17 jaar met overgewicht. Het bevordert de fysieke-,verstandelijk-, sociaal-emotionele ontwikkelling van het kind en vermindert de kans op angst en depressie. Het bevordert logisch (na)denken, probleemoplossend handelen en bevordert het vergroten van de woordenschat. Al deze pluspunten zorgen weer voor betere schoolprestaties. Dus ja, het is erg wanneer kinderen niet of nauwelijks buitenspelen. Op zoek naar locaties? Klik hier. Lang leve de Buitenspeeldag!

Wereld Bloeddonordag

In 2004 heeft de World Health Organisation 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag (WBDD). Een speciale dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang aan veilig bloed en bloedproducten en om bloeddonoren te bedanken voor het geven van hun levensreddend bloed, zonder daarvoor iets terug te verwachten.

What can you do? Give blood. Give now. Give often

In een crisis of noodsituatie is de eerste natuurlijke menselijke reactie “Wat kan ik doen? Hoe kan ik helpen?”. De campagne van dit jaar benadrukt de rol die elk willekeurig persoon kan spelen om anderen in noodsituaties te helpen. Daarom is voor de 2017 campagne gekozen voor de slogan: Wat u kunt doen ? Geef bloed. Geef nu. Geef vaak.
Het is belangrijk om regelmatig bloed te geven zodat de bloedvoorraad voldoende is voor het geval er een noodsituatie optreedt.

Nationale Bloeddonordag

Wereld Bloeddonordag is onder meer in het leven geroepen om bloeddonoren te bedanken. In Nederland stelt bloedbank Sanquin daarom vandaag 43 afnamelocaties open voor ontvangers van bloed om hun donoren te bedanken. Donoren worden tevens online bedankt via de hashtag #bloeddonorsbedankt, aldus Sanquin.

Niet iedereen kan bloed-, of plasmadonor worden

Je mag geen bloed geven als dit voor de gezondheid van de ontvanger schadelijk kan zijn. Je bent daarom uitgesloten van het geven van bloed wanneer je:

  • minder dan 50 kilogram weegt
  • ooit drugs hebt gespoten
  • een orgaan- of weefseltransplantatie van menselijke oorsprong hebt gehad
  • na 1 januari 1980 een bloedtransfusie of bloedproducten hebt gehad ( ook bloedplaatjes of plasma)
  • tussen 01-01-1980 en 31-12-1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk bent geweest
  • diabetes hebt en injecties met insuline gebruikt
  • een chronische of ernstige ziekte hebt (gehad) of last hebt van hart- of vaatziekten

Is uitsluiting van het geven van bloed een vorm van discriminatie of gewoon common sense? Zeg het maar.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.