13 juni – Wereld Albinodag

Wereld Albinodag

Mensen met albinisme zijn een specifieke groep met specifieke behoeften die speciale aandacht nodig hebben. Daarom heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2014 een resolutie aangenomen waarin werd besloten om voortaan jaarlijks op 13 juni de “International Albinism Awareness Day” (Wereld Albinodag) te houden. Deze dag komt niet zomaar uit de lucht vallen, vooral in Afrikaanse landen worden mensen met albinisme dagelijks geconfronteerd met vormen van discriminatie en stigmatisering en dat wil de VN met de Albinodag te lijf gaan.

De diepgewortelde vooroordelen waarmee albino’s wereldwijd worden geconfronteerd belemmeren hen de toegang tot goede gezondheidszorg, sociale diensten, bekwame rechtsbescherming en geven aanleiding tot schending van de mensenrechten. Onderwijs en bewustmakingscampagnes kunnen helpen bij de bestrijding.

Bijgeloof en stigmatisering

Als een donker gekleurd echtpaar in Afrika een albinobaby krijgt zijn de ouders en hun omgeving zich er niet van bewust dat het een erfelijke afwijking is en dat beide ouders het gen moeten dragen om albinisme door te geven aan hun kinderen. Daarom worden alleen de vrouwen die bevallen zijn van albinobaby’s verstoten door hun man en hun families of wordt de albinobaby te vondeling gelegd. Het ontstaan van albinisme wordt door veel Afrikanen op verschillende manieren verklaard:

  • gebruik van anticonceptie tijdens menstruatie (cultureel niet geaccepteerd)
  • straf van God vanwege verkeerd gedrag van één van de voorvaderen
  • de albinobaby is behekst of vervloekt

Uit welke hoek komt het grootste gevaar?

Kinderen, maar ook volwassenen, met albinisme worden vaak vermoord en/of verminkt voor lichaamsdelen of bloed. Toverdokters hebben de lokale bevolking namelijk wijsgemaakt dat bloed, weefsel of bot van een albino allerlei kwalen kan genezen of dat het geluk brengt.

Wellicht het grootste gevaar is de zon. Je kunt je wel voorstellen dat de lichte albinohuid erg gevoelig is voor de zon en snel verbrandt. Hierdoor loopt een grote groep permanent rond met tweedegraads brandwonden. Bijkomend feit: albino’s overlijden bijna allemaal op jonge leeftijd aan huidkanker. De meesten worden nog geen 35 jaar.

Waar zijn de meeste albino’s?

Albinisme komt over de hele wereld voor. Bij Europeanen, Noord-Afrikanen en West- en Zuid-Aziaten (het Kaukasisch ras) gaat het om 1 op de 39.000 mensen. Bij het africoid ras 1 op de 28.000 mensen. Rondom het in Oost-Afrika gelegen Victoriameer zelfs 1 op de 2.000 tot 5.000.

Mensen met albinisme zijn ook mensen!

Sommige mensen geloven dat ze magische wezens of spoken zijn die ze mogen aanvallen en verwonden of verminken. Deze aanvallen kosten veel levens en veroorzaken ernstige trauma’s bij de overlevenden en hun families. Maar de ergste uiting van discriminatie tegen personen met albinisme is om ze buiten de maatschappij te zetten zodat ze in een sociaal isolement terechtkomen.

Albino’s hebben ook het recht om in veiligheid te leven, toegang tot de gezondheidszorg en goed onderwijs. Net zoals ieder ander mens.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.