13 juli – Internationale Puzzeldag | Blauwvingerdagen in Zwolle

Internationale Puzzeldag

De puzzeldag van vandaag valt op de geboortedag van Ernő Rubik, de uitvinder van de Rubiks Kubus. Deze dag staat daarom ook in het teken van de Rubiks Kubus.
Maar er is nog een puzzeldag, deze valt op 29 januari. Die puzzeldag staat in het teken van alle vormen van puzzelen zoals het puzzelen met puzzelstukjes maar ook het oplossen van een sudoku of een kruiswoordraadsel.

De Rubiks Kubus

Wie had in de jaren tachtig niet de Rubiks Kubus in huis? Ik had hem ook en oh oh oh wat haatte ik dat ding. Hoe vaak ik op het punt heb gestaan om dat ding door het raam naar buiten te gooien? Ontelbaar vaak. Waar het mij aan ontbeert is geduld en ruimtelijk inzicht en laat je dát nu net nodig hebben om de Rubiks Kubus op te lossen.

De Rubiks Kubus werd in 1974 uitgevonden door een Hongaarse hoogleraar architectuur, wiskundige en uitvinder genaamd Ernő Rubik. Hij  gebruikte de kubus in zijn wiskundelessen om het ruimtelijk inzicht van de studenten te vergroten

7e Europees Kampioenschap Rubiks Kubus

Dit jaar zal van 15 juli tot met 17 juli Praag gastheer zijn voor de Europees Kampioenschap Rubiks Kubus. Het kampioenschap is geopend voor alle nationaliteiten maar alleen deelnemers uit Europese landen kunnen Europees Kampioen worden. In totaal mogen 525 mannen en vrouwen gaan strijden voor de titel en de prijzen. Maar liefst 16 Nederlanders gaan meestrijden voor de titel:

Daan Baartmans Hwee-Chong Fong Reinier Schippers
Daniël Kassab Jeroen Katgert Robert Antal
David Vos Joris Mühlsteff Robin Verstraten
Erik Akkersdijk Mats Valk Ron van Bruchem
Guus de Wit Midas Kiebert Ton Dennenbroek
Hanneke Rijks

Via deze weg wens ik de dame en heren veel succes tijdens Euro 2016

Wist je dat?

  • Een 14-jairge Amerikaanse jongen de Rubiks Kubus in minder dan 5 seconden kan oplossen?
  • Er een kubus is gemaakt met kleurvakken van diamanten, robijnen, smaragden, amethist en saffieren?
  • Jakub Kipa met zijn voeten de Rubiks Kubus in 20,57 seconden kan oplossen?
  • Rubiks Kubus ook wel de Hongaarse kubus of draaikubus genoemd wordt?
  • Veelvuldig gebruik van de kubus een vorm van RSI kan veroorzaken?
  • Er wereldwijd meer dan 350 miljoen exemplaren van verkocht zijn?

41e Blauwvingerdagen in Zwolle

Een hele aparte naam voor een jaarmarkt, niet dan? Nu heb ik gelezen dat Zwollenaren als bijnaam blauwvingers hebben. Dat verklaart de naam voor de jaarmarkt, maar hoe komen ze aan die bijnaam?
Volgens de site isgeschiedenis.nl hebben de Zwollenaren in 1520 meineed gepleegd en meinedigen werden vroeger blauwvingers genoemd. Et voilà, zie hier de verklaring voor de bijnaam blauwvingers.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.