14 juli – Landelijke Open Imkerijdag | Quatorze Juillet à Maestricht | Internationale Naaktdag

Landelijke Open Imkerijdag

Wil je weten wat een imker doet of hoe honing wordt geoogst, wellicht heb je altijd al een kijkje in een bijenkast willen nemen of ben je op zoek naar informatie over hoe je je tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten? Dan bof je want dit weekend is de Landelijke Open Imkerijdag! Je kunt vandaag of morgen op bezoek bij ruim 200 individuele imkers of lokale imkerverenigingen, daar krijg je sowieso een antwoord op de bovenstaande vragen. Als je wilt weten welke imkers of lokale imkerverenigingen deelnemen aan de Open Imkerijdag, klik dan hier.

10e editie Quatorze Juillet à Maestricht

Als je vandaag in het Jekerkwartier of in het vlakbij gelegen Faliezusterpark bij het Pater Vincktorentje in Maastricht rondloopt dan waan je je in het Quartier Latin te Parijs. Niet alleen in Frankrijk wordt vandaag Le Quatorze Juillet uitbundig gevierd ook in ons eigen Maastricht gaan ze helemaal los. Waarom wordt 14 juli als feestdag in Maastricht gevierd? Dat ligt aan het feit dat slechts enkele eeuwen geleden nog Maastricht bezet werd door de Fransen. De erfenis daarvan zijn de Franse invloeden die je vandaag de dag nog tegenkomt in Maastricht, tevens voelen de Maastrichtenaren een verbintenis met Frankrijk en houden ze van de Franse “joie de vivre”.

Wil je Le Quatorze Juillet vieren maar vind je Parijs te ver weg? Ga dan naar Maastricht en geniet tot en met morgen van de Franse (live)muziek, loop rond op de Franse markt, of geniet van een wijntje met een kaasplankje op het stadsstrand.  Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé!

Internationale Naaktdag

In 2007 voerde het Nieuw-Zeelandse parlement, onder leiding van premier Helen Clark, een wet in dat als je ging streaken bij een groot evenement je kans liep op een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en een boete van $ 5000,-. Dat vond de voormalig rugbyster en tv-presentator Marc Ellis compleet belachelijk en hij daagde mensen uit om te gaan streaken voor de neus van premier Helen Clark. Intussen wordt International Nude Day in dertig landen gevierd. Wordt Nederland het éénendertigste land?

Het Europees Hof heeft in 2014 stelt dat naaktlopen niet kan als je de normen van “aanvaardbaar publiek gedrag overschrijdt”. Het Hof in Den Haag heeft in datzelfde jaar een soortgelijke uitspraak gedaan: “het is iemands goed recht naakt te recreëren, niet alleen op een speciaal aangewezen terreinen zoals naaktstranden, maar ook op plekken waar in alle redelijkheid van gezegd kan worden dat niemand er last van heeft”. Kort door de bocht: naaktlopen mag op plaatsen waar je anderen er niet mee hindert.

Wist je dat in je nakie rondlopen goed is voor je gezondheid?
  • je hele lichaam kan vitamine D aanmaken
  • doordat je huid gemakkelijker kan ademen ziet je huid er gezonder uit
  • geen rode strepen op je lichaam door te strakke knellende kleding
  • blootsvoets lopen stimuleert de hersenen
  • verbetert de doorbloeding
  • mensen die naakt slapen slapen beter
  • verlaagt risico op (vaginale) infecties; kleren kunnen een voedingsbodem voor bacteriën zijn
  • doordat je lichaam harder moet werken om zichzelf warm te houden verbrand je meer calorieën
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.