13 juli – Vrijdag de 13e | North Sea Jazz Festival | Internationale Puzzeldag

Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag?

We komen goed weg dit jaar, slechts tweemaal is het vrijdag de 13e. Vandaag is de laatste vrijdag de 13e van dit jaar, die van april heb ik overleefd, Maar waarom wordt de combinatie van een vrijdag en het getal dertien door velen als iets engs gezien? Er zijn een aantal minder leuke dingen gebeurd op een vrijdag, en in het christendom wordt dertien als ongeluksgetal gezien. Ik zal een paar aannames op een rijtje zetten voor je:

  • God knikkerde Adam en Eva uit de tuin van Eden op een vrijdag
  • Christus werd gekruisigd op een vrijdag
  • er zaten 12 apostelen aan tafel bij Christus tijdens het Laatste Avondmaal, totaal 13 man
  • Vrijdag was Beulendag in Groot-Brittannië (dag waarop mensen werd onthoofd).
  • op vrijdag 13 oktober 1307 werden alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone gearresteerd.

In Nederland kwam de echte doorbraak van “vrijdag de dertiende” als ongeluksdag pas in 1980, toen verscheen de horrorfilm “Friday the Thirteenth”. Daarvoor waren we in Nederland niet zo bijgelovig.

Paraskevidekatriafobie

Kan jij het woord “paraskevidekatriafobie” in één keer uitspreken? Dan kan ik je feliciteren, je lijdt niet aan een ziekelijke, irrationele angst voor vrijdag de dertiende. Tenminste dat vindt therapeut Donald Dossey, specialist in het behandelen van mensen met irrationele angsten.

North Sea Jazz

North Sea Jazz is het jazzevenement waar je als jazzliefhebber naar toe moét gaan. Vandaag is de eerste dag met optredens van onder andere neo-soul / R & B-zanger Maxwell en Tom Misch. Het worden in ieder geval drie geweldige muzikale dagen waarin 150 optredens staan gepland, verdeeld over maar liefst 15 podia. Wil je het blokkenschema raadplegen, klik hier.

Internationale Puzzeldag

De puzzeldag van vandaag valt op de geboortedag van Ernő Rubik, de uitvinder van de Rubiks Kubus. Deze dag staat daarom ook in het teken van de Rubiks Kubus. Maar er is nog een puzzeldag, deze valt op 29 januari. Die puzzeldag staat in het teken van alle vormen van puzzels zoals het puzzelen met puzzelstukjes maar ook het oplossen van een sudoku of een kruiswoordraadsel.

De Rubiks Kubus

De Rubiks Kubus werd in 1974 uitgevonden door een Hongaarse hoogleraar architectuur, wiskundige en uitvinder genaamd Ernő Rubik. Hij gebruikte de kubus in zijn wiskundelessen om het ruimtelijk inzicht van de studenten te vergroten.

Wie had in de jaren tachtig niet de Rubiks Kubus in huis? Ik had hem ook en oh oh oh wat haatte ik dat ding. Ontelbaar vaak heb ik op het punt gestaan om de kubus dwars door het te raam gooien. Waar het mij aan ontbeert is geduld en ruimtelijk inzicht en laat je dát nu net nodig hebben om de Rubiks Kubus op te lossen.

Wist je trouwens dat….?

  • er een kubus is gemaakt met kleurvakken van diamanten, robijnen, smaragden, amethist en saffieren?
  • Rubiks Kubus ook wel de Hongaarse kubus of draaikubus genoemd wordt?
  • veelvuldig gebruik van de kubus een kubusduim of muisarm kan veroorzaken?
  • er wereldwijd meer dan 400 miljoen exemplaren van verkocht zijn?
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.