afbeelding versterkt valentijnsdag

14 februari – Valentijnsdag | V-day | International Quirkyalone Day | Internationale Geef een Boek Cadeau Dag | Wereld Klanktherapie Dag | Week van het Korte Verhaal | De start van YouTube | Internationale Epilepsiedag | Hartekindweek

Valentijnsdag

Valentijnsdag…zucht! Vroeger was het makkelijk, als je heimelijk verliefd was op iemand dan was dit dé dag om anoniem je geheime liefde te verrassen. Maar wat ik nu nooit begrepen heb is als het allemaal zo heimelijk was hoe groot was dan de kans dat degene die jij verraste op Valentijnsdag met een bos bloemen of een doos bonbons wist dat juist jij degene was die het gestuurd had? Hoe vaak werd een ander aangekeken voor die geweldige attentie? En ging je concurrent in de liefde met jouw geheime liefde er vandoor? Wat een onzekere toestand allemaal, je zou er haast een zenuwinzinking door krijgen.

Ga je voor Valentijnsdag of liever voor V-day?

Deze dag heeft niets te maken met de viering van het einde van WOII. De V in V-Day staat voor Voices, Victory, Valentine, Vagina en heeft een directe link naar de Vagina Monologen (1996). De Vagina Monologen is een toneelstuk van de Amerikaanse schrijfster en feministisch activiste Eve Ensler. The Vagina Monologues zijn gebaseerd op meer dan tweehonderd interviews met vrouwen van verschillende leeftijden en met uiteenlopende achtergronden. In 2001 werd dit toneelstuk ook in Nederland gespeeld door vrouwen die toentertijd bekend waren.

Hoe kan V-Day het geweld tegen vrouwen stoppen?

Ensler’s ervaring met het uitvoeren van The Vagina Monologists inspireerde haar om op 14 februari 1998 V-Day op te richten. V-Day is een wereldwijde activistische beweging die meer dan 120 miljoen dollar heeft ingezameld om een einde te maken aan geweld tegen alle vrouwen (cisgender en transgender). Geld dat gebruikt is om miljoenen mensen te onderwezen over de kwestie van geweld tegen vrouwen en hoe daar een einde aan te maken. Tevens het financieren van meer dan 13.000 gemeenschapsgerichte antigeweldprogramma’s en veilige huizen in Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Kenia, het Indiase land en Irak. V-Day gelooft dat wanneer kunst en activisme samenkomen, zij de kracht hebben om systemen en cultuur te veranderen.

One Billion Rising

In 2012 startte Eve One Billion Rising. De campagne One Billion Rising wilt een einde maken aan geweld tegen alle vrouwen (cisgender en transgender). Het is de grootste massale actiecampagne om gendergerelateerd geweld te beëindigen. Wist jij dat wereldwijd gezien 1 op de 3 vrouwen en meisjes in hun leven te maken krijgen met verkrachting en/of mishandeling? Dat zijn meer dan een miljard vrouwen en meisjes. En dat worden er elke dag meer. Daarom de naam One Billion Rising. (billion is in het Nederlands miljard)

The Apology

Eve Ensler publiceerde in 2019 haar boek The Apology. Daarin beschrijft ze dat ze seksueel en geestelijk misbruikt is door haar (intussen overleden) vader. Naar aanleiding daarvan wilde zij afstand nemen van haar vaders achternaam. Eve Ensler wilde vanaf die tijd aangesproken worden met het mononiem V. Een mononiem is een unieke naam die in het algemeen een persoon identificeert, zoals Rembrandt of Adele.

Ben jij niet van de Valentijn dan zijn er nog genoeg dagen/weken over

Deel dit bericht