14 februari – Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit | Geef een Boek Cadeau Dag | Quirkyalone Day | Valentijnsdag | V-dag

Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit

Ook Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit is in de ban van de energietransitie en heeft het thema van de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit er op aangepast. Het thema is: energielandschappen. Voor de insiders natuurlijk een term die vrij gewoon is maar voor mij, de leek, is de betekenis van “energielandschap” geen appeltje eitje. Een energielandschap is een landschap waarin energiewinning of energieopwekking of het effect ervan nadrukkelijk zichtbaar is. Windmolenparken en zonne-energieparken zijn voorbeelden van hoe onze leefomgeving is veranderd. Om de effecten van de energietransitie op het landschap binnen de perken te houden zal creativiteit en een gezamenlijke aanpak nodig zijn.

Weet jij wat er bedoeld wordt met energietransitie?

In de kranten kom je bijna dagelijks het woord “energietransitie” tegen. Het zal vast wel eens een keertje zijn uitgelegd wat het betekent maar ik denk dat ik toen even niet zat op te letten. Afijn, op zoek gegaan naar een uitleg. Energietransitie is de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie. Voorbeelden van duurzame (groene) energie zijn: zon, wind, biomassa en water. Het uiteindelijke doel van energietransitie is om in 2050 energievoorziening te hebben die voor 100% bestaat uit groene energie. Als je wilt weten wat er bedoeld wordt met de term “ruimtelijke kwaliteit” klik dan hier.

Internationale Geef een Boek Cadeau Dag

Omdat lezen voor kinderen belangrijk is worden op International Book Giving Day volwassenen aangemoedigd om een kind een boek cadeau te doen. In Nederlanden en Vlaanderen hebben we een soortgelijke leesbevorderingscampagne, en dat heet: “Geef een (prenten)boek cadeau”. Geef een boek cadeau was op 8 februari jongstleden, op 5 april is het Geef een prentenboek cadeau. Het prentenboek Kikker is Kikker van Max Velthuijs is dan te koop voor € 2,00.

Quirkyalone Day

Vind jij Valentijnsdag ook een ziekelijke, zoete, commerciële, over de top dag dan is de Quirkyalone Day (sinds 2003) echt iets voor jou. De vraag die hier bij hoort is: wat is een “quirkyalone”? Een quirkyalone is een solitaire burger die het prettig vindt om alleen te zijn en die liever wacht op de juiste partner dan overhaast te werk gaat, zij genieten van vriendschap en eenzaamheid en voelen zich aangetrokken tot vrijheid. Heb je een quirkyalone partner gevonden? Dan ben je nu officieel quirkytogether. 😉

Valentijnsdag of V-day?

Ik kan over de zoetigheden van Valentijnsdag schrijven of over een initiatief die mij als vrouw na aan het hart ligt. Ik kies voor het laatste. Graag wil ik V-Day  onder de aandacht brengen. Meer dan 20 jaar geleden werd het taboedoorbrekende toneelstuk  (schrijfster Eve Ensler) voor het eerst opgevoerd. Het was een aanklacht tegen seksueel geweld en mishandeling van vrouwen en meisjes en het toneelstuk riep vrouwen op om trotser te zijn op hun vagina en daarmee op zichzelf.

V-Day

Uit de Vagina Monologen is V-Day geboren; een wereldwijde non-profit organisatie van activisten die als doel hebben het gendergerelateerd geweld tegen alle vrouwen en meisjes te beëindigen. De eerste V-Day was op 14 februari 1998. Sindsdien staat elk jaar in het teken van een andere campagne. De campagne van 2012 heette “One Billion Rising”, en zij kwam op voor de meer dan een miljard vrouwen en meisjes die in hun leven te maken krijgen met verkrachting en/of mishandeling. Uit deze campagne is de zelfstandig opererende One Billing Rising beweging ontstaan.

Dus praat ik vandaag over de zoetigheden van Valentijnsdag of over V-Day? Ik prefereer de solidariteit tegen uitbuiting, mishandeling en verkrachting van vrouwen en meisjes boven de zoetigheden of bloemen op Valentijnsdag. Het is SOS op V-Day: Sta op! Ontwricht! Sluit aan!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.