13 februari – Minnaressendag | Wereld Radiodag | Puur Natuur Dag

Internationale Minnaressendag

Valentijnsdag staat letterlijk voor de deur maar voordat het zover is moeten we ons nog eerst even door minnaressendag en/of minnaarsdag heen worstelen. Vreemdgangers met een relatie hebben het dus twee dagen knap druk. Eerst je minnaar of minnares verwennen en de dag erop is je partner aan de beurt. Hoe ga je dat allemaal regelen? Mijn tip voor vreemdgangers: zorg voor een goed gevulde portemonnee en een uitstekende conditie anders trek je het niet op Minnaressendag.

Wereldradiodag

In 2011 besloot UNESCO om 13 februari uit te roepen tot Wereldradiodag. Een jaar later volgde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en werd Wereldradiodag een officiële VN-dag.

Er is niet lukraak voor 13 februari gekozen, deze datum herinnert aan de eerste uitzending van de United Nations Radio in 1946. Dat is de achterliggende reden waarom de directeur-generaal van de UNESCO voorstelde om op deze datum Wereldradiodag te vieren. En zo geschiedde het.

Thema 2019: Dialoog, Tolerantie en Vrede

Radio is nog steeds één van de meest reactieve, boeiende media die er is die tot alle uithoeken van de wereldwijd is te ontvangen. Daarmee is het een belangrijk instrument tijdens rampenbestrijding en voor het verbreden van onze horizon. Tevens dient het als stimulerende kracht achter het publieke debat waardoor de maatschappelijke betrokkenheid wordt vergroot en het wederzijds begrip groeit. De dialoog via de ether kan het tegengif zijn voor het online negativisme.

In afgelegen gebieden is de radio een cruciale reddingslijn om toegang te krijgen tot informatie. Of om vrouwen in staat stellen deel te nemen aan het publieke debat, inclusief over vaak verwaarloosde zaken zoals gedwongen huwelijken, meisjesonderwijs of kinderopvang. Of om in voormalige conflictgebieden proberen angst te verdrijven en oude wonden te helen door de goede daden van gedemobiliseerde soldaten onder de aandacht te brengen.

Het Internationale Jaar van de Inheemse Talen

In 2016 besloten de Verenigde Naties dat dit jaar het “Jaar van de Inheemse Talen” zou worden. UNESCO werd aangewezen als leidende organisatie voor het vieren van dit internationale jaar. Dat is de reden dat op Wereldradiodag taaldiversiteit ook een rol speelt want ook op de radio hebben mensen het recht om zich in hun eigen taal uit te drukken.

Internationale Puur Natuur Dag

Dit is weer zo’n dag die mijn inziens in Nederland ook aandacht verdient omdat het écht ergens over gaat. Sanah Jivani kreeg op driejarige leeftijd de diagnose Alopecia areata, dat is een haaraandoening waarbij je vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Om zich zelfverzekerder en mooier te voelen ging ze tijdens de middelbare schooltijd pruiken dragen.

Al snel kwam ze tot de conclusie dat een pruik haar niet mooier maakte dan ze al was. Haar ware schoonheid lag in het durven loslaten van haar onzekerheden en in het durven houden van zichzelf. Op dat moment besefte ze de kracht van “het naturel zijn”. Dat inspireerde Sanah tot het opzetten van International #NaturalDay en de LYNS Foundation. Een dag waarop je puur natuur bent! Prachtig toch? Klik hier om naar de Nederlandse Alopecia Vereniging website te gaan.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.