14 april – Girlsday 2016

Girlsday 2016

In Nederland heerst nog steeds het beeld dat bètawetenschappen, techniek en ICT terreinen van mannen zijn, om dat beeld te doorbreken mogen we blij zijn met het initiatief Girlsday.
Girlsday is een initiatief van VHTO (Vrouwen in Hoger Technisch Onderwijs) om meisjes op jonge leeftijd (10-15 jaar) kennis te laten maken met bèta/techniek en ICT.
Dé leading lady als het gaat om meisjes en vrouwen te stimuleren de richting te kiezen van bèta/techniek en ICT is toch wel Neelie Kroes. En zij is het die om 10.00 in de RAI Girlsday officieel zal openen!

Meisjes onderschatten zichzelf

Ik zou alle meisjes willen oproepen om de schroom van zich af te gooien; je bent slimmer dan je denkt of dat je te horen krijgt! Het zelfbeeld van meisjes is vaak negatiever dan die van jongens, jongens hebben de neiging om zich te overschatten. Zelfs de minder slimme jongen (man) denkt dat hij bijna Einstein is.
De omgeving werkt hier ook aan mee. Ouders denken dat hun zonen slimmer zijn dan hun dochters, dochters denken dat hun vader slimmer is dan hun moeder. Een mannelijk baas wordt eerder geaccepteerd dan een vrouwelijke. Waarom denken we zo?

Een onderzoek op de Universiteit Utrecht laat zien dat mannen en vrouwen gelijk worden beoordeeld op de kenmerken: aardigheid, autoriteit, competentie en intelligentie. Vrouwen krijgen zelfs een hogere beoordeling op betrouwbaarheid en aantrekkelijkheid dan mannen. Dus daar ligt het niet aan. Datzelfde onderzoek laat eveneens zien dat een mannelijke autoriteit boven een vrouwelijke autoriteit verkozen wordt. De vraag die men stelt in dit onderzoek is of deze keuze wordt beïnvloed door persoonskenmerken of dat deze voorkeur in ons automatische systeem zit.

Persoonlijk denk ik het laatste, hoe onterecht ik dat ook vind. Het wetenschappelijke antwoord kan ik je helaas nog niet geven omdat die gegevens niet terug te vinden zijn.

Kansen voor vrouwen

De huidige arbeidsmarkt biedt volop kansen voor jonge vrouwen met een bèta/technisch of ICT-diploma en de verwachting is dat de carrièrekansen alleen maar zullen toenemen. Dus meiden grijp je kans! Natuurlijk zul je zelf de stap moeten zetten om te kiezen voor een bèta/technisch of ICT-opleiding, dat is logisch maar hier ligt ook een taak voor je ouders, mentoren, vakdocenten en decanen. Zij moeten de meisjes overtuigen dat ze net zo slim en getalenteerd zijn als jongens.

Voor dat je een keuze kan maken welke opleiding je gaat volgen is het belangrijk dat je de kans krijgt om je zo breed mogelijk te oriënteren en dat is precies wat Girlsday doet. Honderden bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven openen hun deuren en organiseren tal van activiteiten.

Onderschat jezelf niet en kies een opleiding die bij je talenten past!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.