12 november – Filevrije Dinsdag | Wereld Longontstekingdag

Filevrije Dinsdag

In het persbericht van uitdefileaanhetwerk.nl staat te lezen dat in het eerste kwartaal van dit jaar 25% meer file stond dan vorig jaar. Dat het drukker wordt op de wegen ondervinden wij dagelijks aan den lijve. Het maakt niet meer uit wanneer dat je de weg opgaat, het is altijd druk. Volgens de statistieken is het op elke willekeurig dinsdag in november het drukst. Meer fileleed, meer omzetverlies, meer irritaties. Het uiteindelijk doel is om 20% van alle autogebruikers of thuis te laten werken of met het openbaar vervoer te laten gaan. Want met 20% minder mensen op de weg is het fileprobleem zo goed als opgelost. Denk maar even aan de zomerperiode, dan is het gewoon genieten op de weg.

De eerste Filevrije Dag

En? Laat jij je auto staan vandaag? Volgens eigen zegge was de filevrije dag van vorig jaar een succes. Hoe anders ging het in 2008. De animo voor de Nationale Filevrije Dag was groot, bijna vier op de tien filerijders waren van plan om de auto te laten staan. Tussen zeggen en doen bleek een wereld van verschil te zitten. Ik heb even de berichten van de dag er na opgezocht maar om nu te spreken van een succes nee. Volgens de verkeersdienst van Rijkswaterstaat was op de nationale filevrije dag de ochtendspits iets minder druk dan normaal maar de avondspits zelfs drukker dan normaal tijdens een donderdag avondspits. Het doel om 10% uit de spits te krijgen was niet gelukt.

10e editie Wereld Longontstekingdag

Longontsteking is het ondergeschoven kindje op de mondiale gezondheidsagenda en krijgt zelden aandacht in de media. Om meer aandacht te generen besloot de Global Coalition against Child Pneumonia in 2009 om een Wereld Longontstekingsdag (World Pneumonia Day) te organiseren, niet éénmalig maar jaarlijks op 12 november. Wereld Longonstekingsdag is een actiedag waarop de strijd tegen longontsteking publieke centraal staat. Het doel van Wereld Longontstekingsdag:

  • bewustmaking over longontsteking: ’s werelds grootste kindermoordenaar
  • promoten van maatregelen ter voorkoming en behandeling van longontsteking
  • donateurs vinden en actie voeren in de strijd tegen longontsteking

Longontsteking en diarree kosten wereldwijd gezien nog steeds meer dan 1,3 miljoen vijf jarige het leven. En het ergste is, wanneer ieder kind toegang had gehad tot adequate medische zorg hadden de meeste sterfgevallen voorkomen kunnen worden.

Wat is een longontsteking?

Een longontsteking is een infectie aan de longblaasjes. Wanneer we een lage weerstand hebben of bijvoorbeeld een virusinfectie dan raken de trilhaartjes in onze longen verzwakt. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat alles wat niet in je longen thuis hoort wordt afgevoerd, zoals bacteriën. Als dit defensiemechanisme niet goed werkt, kan er een longontsteking optreden. Longontsteking veroorzaakt door bacteriën kan worden behandeld met antibiotica, maar slechts een derde van de kinderen met longontsteking krijgt de antibiotica die ze nodig hebben.

Enkele feiten:
  • in 2017 stierven ruim 800.00 kinderen jonger dan 5 jaar aan longontsteking
  • longontsteking kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels
  • longontsteking kan worden voorkomen door immunisatie, voldoende voeding en door omgevingsfactoren aan te pakken

WHO en UNICEF helpen mee in de strijd tegen longontsteking

Met alleen een actieplan opstellen kom je er niet, je zult de boer op moeten om iets te bereiken. En dat gebeurt ook. De strijd tegen longontsteking kun je winnen, dat begint al vlak na de geboorte. Borstvoeding is de eerste stap; in moedermelk zitten belangrijke stoffen die de pasgeborene nodig heeft. Hygiëne is de tweede stap; onder andere handen wassen en HIV-preventie. En de derde stap is het voor iedereen mogelijk maken om toegang te hebben tot de juiste gezondheidszorg.

Deel dit bericht