12 juni – Dag van de #TreinRespect | Dag van het Dagboek | Prokkelsterrenslag | Werelddag tegen Kinderarbeid | Internationale Shia Dag | Wereld Vleesvrije Dag

Dag van de #TreinRespect 

In 2015 werd de Facebookpagina TreinRespect opgericht door een vijftal studenten van de Academie voor Popcultuur. Met de slogan “Schud de conducteur de hand” willen de studenten wederzijds respect creëren tussen reiziger en treinpersoneel. Reizigers worden uitgedaagd om een selfie met de conducteur te maken terwijl je hem of haar de hand schudt. Post deze online met de hashtag #TreinRespect op de Facebookpagina TreinRespect en/of op andere social media.

Dag van het Dagboek 2017 

De geboortedag van Anne Frank (12-06-1929) is wereldwijd uitgeroepen tot Dag van het Dagboek (Dear Diary Day of Tagebuch Tag). Op deze dag besteden organisaties in verschillende landen aandacht aan het genre egodocument en dagboek. Het Nederlands Dagboekarchief introduceerde de Dag van het Dagboek in Nederland en sinds 2014 worden er activiteiten georganiseerd rondom dagboeken op de verjaardag van Anne Frank. Dit jaar organiseren het Nederlands Dagboekarchief (NDA) en Boekhandel Blankevoort (Amstelveen) een bijeenkomst in de boekhandel. Journaliste en schrijfster Marjo van Soest en medewerkers van het Nederlands Dagboek zijn aanwezig.

ProkkelSterrenslag 

Vandaag gaat de landelijke ProkkelWeek van start met de ProkkelSterrenslag. Een soort sportdag waaraan iedereen in teamverband mag meedoen. Elk team bestaat uit 5 mensen met en 5 mensen zonder verstandelijke beperking. Het sleutelwoord is samenwerken maar deze dag gaat ook over samen sportief bezig zijn. Wil je gaan kijken naar deze sportdag dan moet je naar Sportcentrum Olympos in Utrecht.

Werelddag tegen Kinderarbeid

Dit jaar ligt de focus voor de Werelddag tegen Kinderarbeid op de impact van conflicten en rampen op kinderarbeid. Conflicten en rampen hebben so wie so een verwoestende invloed op het leven van mensen. Ze doden, verminken, verwonden, dwingen mensen om te vluchten, veroorzaken hongersnood en brengen mensen in situaties waarin hun fundamentele mensenrechten worden geschonden. Kinderen zijn vaak de eerste slachtoffers omdat onderwijs niet mogelijk is en aan de basisbehoeften niet meer kan worden voldaan. Veel kinderen worden ontheemden of worden vluchtelingen in andere landen, alwaar ze een makkelijke prooi zijn voor mensenhandel en kinderarbeid. Door conflicten en rampen worden uiteindelijk miljoenen kinderen blootgesteld aan uitbuiting.

Internationale Shia Dag

Op 12 juni 2014 transporteerde extremistische strijders van IS Iraakse luchtmacht cadetten naar Camp Speicher (een basis in de buurt van Tikritt), er werd beloofd dat de cadetten terug zouden keren naar hun families. Wat uiteindelijk volgde was een waar bloedbad met 1.566 Shia moslim slachtoffers en slechts één overlevende.

# 612ShiaDay

Internationale Shia Dag is in 2015 opgericht door Shia Rights Watch om de huidige schendingen van de mensenrechten onder de aandacht te brengen. De insteek van de dag is dat het een dag van herdenking en veranderingen moet zijn in plaats van een dag vol van verdriet.

Wereld Vleesvrije Dag 

Aangezien 2017 het jaar is van de hippe flexitariër kan ik niet voorbijgaan aan World Meat Free Day. Een dag waarop gevraagd wordt géén vlees te eten. Alleen maar om je te laten zien dat geen vlees eten niet zo moeilijk is en dat het je hopelijk aanspoort om gedurende het hele jaar minder vlees te eten.
Wist je dat mensen die veel vleeswaren en rood vlees eten een verhoogde kans hebben op dikke darmkanker?

Een flexitariër? Klinkt haast als een recent ontdekt nieuw soort dinosauriër, hoe ver kun je er langs zitten. Een flexitariër is iemand die flexibel vlees,vis of vegetarisch eet. Kortom, iemand die wel van een stukkie vlees op het bord houdt maar ook open staat voor de vegetarische keuken. Verrek zeg, dan ben ik een flexitariër. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.