12 juli – NN North Sea Jazz Festival | Dag van de Eenvoud | Malala Dag

NN North Sea Jazz Festival

NN North Sea Jazz Festival is het jazzevenement waar je als jazzliefhebber naar toe moét gaan. Naast een groot aantal buitenlandse toppers zoals Jamie Cullum, Toto, Ms. Lauryn Hill, Macy Gray, Toto, Sabrina Starke en Daryl Hall & John Oates ligt de Nederlandse inbreng op 25 tot 30 procent. Vandaag is de eerste dag met optredens van onder andere de giganten Joe Jackson, Burt Bacharach en Anita Baker. Het worden in ieder geval drie geweldige muzikale dagen waarin 150 optredens staan gepland, verdeeld over maar liefst 14 podia. Wil je weten wie wanneer optreedt op het NN North Sea Jazz Festival? Klik dan hier.

Dag van de Eenvoud

De Dag van de Eenvoud (Simplicity Day) moedigt mensen aan om het leven te vereenvoudigen en een eenvoudigere kijk op het leven te omarmen. Waarom? Omdat volgens Leonardo Da Vinci eenvoud de ultieme verfijning is. Met andere woorden, less is more. Hoe kan je het leven vereenvoudigen? Mijn vijf tips voor jou zijn:

  • leer “nee” te zeggen
  • wees geen perfectionist
  • ga ont-spullen: ruim je bureau, je werkplek, je huis én in je kledingkast op
  • single-taksen in plaats van multitasking
  • maak elke dag een lijstje van je drie belangrijkste taken

De waarheid is altijd te vinden in eenvoud, en niet in de verscheidenheid en verwarring van de dingen”, aldus Sir Isaac Newton

Malala Dag

Op 11-jarige leeftijd begon de toen nog niet zo bekende Pakistaanse Malala Yousafzai een blog op de website van de BBC. Ze schreef over het Talibangeweld, de schendingen van mensenrechten en het feit dat meisjes niet naar school mochten in de Swat vallei. De Taliban was niet echt blij dat zij daar ruchtbaarheid aangaf en opkwam voor het recht op onderwijs voor meisjes. Als direct gevolg daarvan werd ze op 15-jarige leeftijd door een Talibanstrijder in haar hoofd en hals geschoten. Met deze moordaanslag gaf de Taliban een duidelijk boodschap af: Pakistaanse meisjes die dromen van een opleiding zijn hun leven niet zeker.

Hoe anders loopt het

Malala overleeft de aanslag en wordt wereldnieuws. Malala herstelde en zette haar strijd voor meisjes voort. Daarna? Ze werd de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en de jongste VN-boodschapper van de Vrede. In 2013 richtte ze samen met haar vader het Malala Fund op. Een jaar later ontving Malala de Nobelprijs voor de vrede als erkenning voor haar inspanningen om elk meisje 12 jaar lang gratis, veilig en kwaliteitsvol onderwijs te geven.

Malala is momenteel een student aan de universiteit van Oxford en wil een officiële academische graad behalen in filosofie, politiek en economie. Als de Taliban dat allemaal van te voren had geweten……..maar tis zoals mijn oma altijd zei: Van aachter kiek ie de koe in het gat.

Boeken en pennen

Aangegrepen door het incident riep een maand later de toenmalige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, 10 november 2012 uit tot Malala Day. Hiermee wilde hij laten zien dat de VN de strijd van Malala ondersteunde en wilde aandacht vragen voor de 57 miljoen kinderen die geen toegang tot het basisonderwijs hebben. Hiermee werd zij ongewild het wereldwijde symbool van de strijd dat ieder kind toegang moet krijgen tot (basis)onderwijs. Enkele jaren later werd Malala Dag verzet naar haar geboortedag.

Malala Fund

Het Malala Fonds, dat zij samen met haar vader in 2013 oprichtte, wil de vicieuze armoedecirkel doorbreken en zet zich in dat overal ter wereld meisjes 12 jaar lang goed onderwijs kunnen volgen opdat ze een goede toekomst voor zichzelf kunnen opbouwen. Het fonds investeert ook in mensen en organisaties die zich inzetten om meisjes kansen te bieden om voortgezet onderwijs te volgen.

Deel dit bericht