12 juli – Dag van de Eenvoud | Malala Dag

Dag van de Eenvoud

De Dag van de Eenvoud moedigt mensen aan om het leven te vereenvoudigen en een eenvoudigere kijk op het leven te omarmen. Waarom? Omdat volgens Leonardo Da Vinci eenvoud de ultieme verfijning is. Met andere woorden, less is more. Hoe kan je het leven vereenvoudigen? Mijn vijf tips voor jou zijn:

  • leer “nee” te zeggen
  • wees geen perfectionist
  • ga ontspullen: ruim je bureau, je werkplek, je huis én in je kledingkast op
  • single-tasken in plaats van multi-tasken
  • maak elke dag een lijstje van je drie belangrijkste taken

De waarheid is altijd te vinden in eenvoud, en niet in de verscheidenheid en verwarring van de dingen”, aldus Sir Isaac Newton.

Malala Dag

Op 11-jarige leeftijd begon de toen nog niet zo bekende Pakistaanse Malala een blog op de website van de BBC. Ze schreef over het Talibangeweld, de schendingen van mensenrechten en het feit dat meisjes niet naar school mochten in de Swat vallei. De Taliban was niet zo heel gelukkig dat zij daar ruchtbaarheid aangaf en op kwam voor het recht op onderwijs voor meisjes. Als direct gevolg daarvan werd ze op 15-jarige leeftijd door een Talibanstrijder in haar hoofd en hals geschoten. Met deze moordslag gaf de Taliban een duidelijk boodschap af: Pakistaanse meisjes die dromen van een opleiding zijn hun leven niet zeker.

Hoe anders loopt het. Malala overleeft de aanslag en wordt wereldnieuws. Ze werd naar het veilige Engeland gebracht waar ze werd geopereerd en verbleef om te herstellen. Daarna? Ze werd de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en de jongste VN-boodschapper van de Vrede. Als de Taliban dat allemaal van te voren had geweten……..maar zoals mijn oma altijd zei: Van aachter kiek ie de koe in het gat. 😉

Boeken en pennen

Aangegrepen door het incident riep een maand later de toenmalge secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, 10 november 2012 uit tot Malala Day. Hiermee wilde hij laten zien dat de VN de strijd van Malala ondersteunde en wilde aandacht vragen voor de 57 miljoen kinderen die geen toegang tot het basisonderwijs hebben.

Op haar 16de verjaardag mocht Malala 800 jongerenvertegenwoordigers in het VN-hoofdkwartier in New York toespreken. Tijdens haar indrukwekkende speech zegt ze onder andere: “laten we boeken en pennen gebruiken, het zijn onze krachtigste wapens”. Malala is ongewild het wereldwijde symbool geworden van de strijd dat ieder kind toegang moet krijgen tot (basis)onderwijs. Het was haar eerste openbare speech sinds de mislukte aanslag. Om deze dag luister bij te zetten werd door de Verenigde Naties Malala Dag verplaatst van 10 november naar 12 juli, haar verjaardag.

Malala Fund

Het Malala Fonds, dat zij in 2013 oprichtte, wil de vicieuze armoedecirkel doorbreken en zet zich in dat overal ter wereld meisjes 12 jaar lang goed onderwijs kunnen volgen opdat ze een goede toekomst voor zichzelf kunnen opbouwen. Het fonds investeert ook in mensen en organisaties die zich inzetten om meisjes kansen te bieden om voortgezet onderwijs te volgen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.