13 januari – Internationale Dag van AMBER Alert

Het ontstaan van AMBER Alert

De dood van de 9-jarige ontvoerde Amber Hagerman uit Arlington (Texas) op 13 januari 1996 is de aanleiding geweest dat er in de VS het zogenaamde AMBER Alert systeem (America’s Missing: Broadcast Emergency Response Alert) werd opgezet. Het is een snelle en effectieve manier om burgers te informeren over een vermissing. En het ís effectief want honderden kinderen zijn op die manier opgespoord!

AMBER Alert in Nederland

Een Nederlandse ondernemer, Frank Hoen, hoorde tijdens zijn verblijf in de VS over het AMBER Alert systeem en was hier zo van onder de indruk dat hij contact opnam met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de KLPD en vandaar uit is het balletje gaan rollen.
Vanaf 2008 is in Nederland het officieel landelijk waarschuwingssysteem voor vermiste kinderen actief. Sinds die tijd wordt ongeveer 3 á 4 keer per jaar een landelijk AMBER Alert uitgestuurd voor een vermist kind dat in onmiddellijk levensgevaar verkeerd.

Criteria AMBER Alert:

  • het kind is (zeer waarschijnlijk) ontvoerd door een onbekend persoon of personen, of het kind is vermist en er bestaat direct gevaar voor het leven van het kind.
  • het vermiste kind moet jonger zijn dan 18 jaar.
  • er is voldoende informatie over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat met een AMBER Alert de kans vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden.
  • het AMBER Alert moet zo snel mogelijk na de ontvoering of vermissing worden gebruikt.

Sinds november 2015 beschikt men ook over een regionaal Amber Alert. Dit houdt concreet in dat een ieder die in de buurt van een vermist kind is een gerichte melding krijgt.

Hoe word je op de hoogte gebracht?

Via apps, social media, sms, e-mail, PC of beeldkrant, RSS feed, AMBER Alert Website en duizenden andere websites, website banneres, organisaties, snelwegborden, TV, radio en andere media, digitale poster en reclameschermen word je attent gemaakt over een uitgestuurde AMBER Alert. Het HELE systeem wordt ingezet om het kind op te sporen. Gemiddeld wordt 81% gevonden binnen één week.

Urgente kindervermissing

Uiteraard levert elke vermissing risico op voor een kind, maar niet iedere vermissing komt in aanmerking voor het uitgaan van een AMBER Alert. De politie kan in gevallen van een urgente kindervermissing kiezen om DELEN van het AMBER Alert systeem in te schakelen, bijvoorbeeld alleen via social media en apps.

Vernieuwde versie van de officiële AMBER Alert App

Er is niet alleen een AMBER Alert App voor Iphone gebruikers maar ook voor de Android smartphone gebruikers. Het vernieuwende is dat je de mogelijkheid hebt om aan te geven voor welke regio’s je meldingen wilt ontvangen. Landelijke AMBER Alert’s blijf je ook dan gewoon ontvangen!

Zet vandaag nog de AMBER Alert App op je smartphone, hoe meer gebruikers hoe groter het bereik!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.