12 januari 1976– Agatha Christie overlijdt

De Agatha Christie Week: van 11 t/m 19 september 2015

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat Agatha Christie overleed. Daar wil ik bij stilstaan en heb daarom besloten om de blog van vandaag aan haar te weiden.
Vorig jaar was het 125 jaar geleden dat Agatha Christie werd geboren, en dat werd in Groot-Brittanië groots gevierd. Er werd een negendaags festival georganiseerd om, volgens het Guinness Book of World Records, de best verkopende schrijver aller tijden te eren. Leuk weetje: Alleen van de Bijbel zijn meer boeken verkocht!

Haar boeken zijn in meer dan 108 talen vertaald en zij is daarmee de meest vertaalde auteur in de geschiedenis. Beroemdste personages van Agatha Christie zijn de Belgische detective Hercule Poirot en de oude vrijster en amateur-detective Miss Marple.

Dame Agatha Mary Clarissa Miller

Agatha kwam als tweede dochter van de Amerikaan Frederick Alvah Miller en Clarissa Boehmer op 15 september 1890 in Torguay ter wereld. Als Agatha 12 jaar is schrijft ze al haar eerste gedichten en korte verhalen en wel dusdanig goed dat enkele daarvan werden gepubliceerd in regionale bladen. Zus Madge daagde de 17-jarige Agatha uit om een volwaardige misdaadroman te schrijven. Je hoeft je niet af te vragen of Agatha de uitdaging aannam. 😉

Zo zie je maar dat thuisonderwijs nog niet zo slecht is want de dyslectische Agatha ging niet naar school maar kreeg thuisonderwijs van haar moeder en diverse gouvernantes.

Huwelijk

Agatha trouwde tweemaal, de eerste keer was in 1914 met Archibald Christie. Dit huwelijk heeft 14 jaar stand gehouden. Op verzoek van haar uitgever bleef ze de achternaam Christie aanhouden.
Haar tweede huwelijk was met de 14 jaar jongere archeoloog Max Mallowan.

Mijn voorliefde

De foto die bovenaan deze blog staat is een foto van een deel van mijn Agatha Christie boeken. Zij is ook veruit mijn meest favoriete schrijver, dat zal denk ik geen verrassing zijn. Mijn voorliefde blijft niet alleen bij boeken, ook de films en series die gebasseerd zijn op haar verhalen mag je daartoe rekenen. Haar boeken zitten zo ingenieus in elkaar, vol met misleidingen dat het je bere moeilijk wordt gemaakt om voor het einde al te weten wie de dader(s) is.
Altijd blijkt maar weer dat ik géén Miss Marple ben.

Tien kleine negertjes

Verreweg haar best verkochte boek is “Tien kleine negertjes”, dit boek verscheen in 1939. Officieel heet het “Ten Little Niggers”. In de Verenigde Staten verscheen het boek een jaar later met de titel “ And Then There Were None”.
Dit boek werd in 1943 door Christie bewerkt tot een toneelstuk en is ook meerdere malen verfilmd.

De eerste verfilming van “ And Then There Were None” stamt uit 1945, vorig jaar verscheen bij BBC One een drie-delige serie. Deze vertolking laat het originele einde zien zoals Agatha Christie het heeft geschreven.

Welke Nederlandse omroep gaat dit meesterwerk aankopen? Deze serie moet je gezien hebben!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.