13 februari – Wereldradiodag | Minnaressendag | Internationale Pannenkoekdag | Puur Natuur Dag

Wereldradiodag

Er is niet lukraak voor 13 februari gekozen, deze datum herinnert aan de eerste uitzending van de United Nations Radio in 1946. Dat is de achterliggende reden waarom de directeur-generaal van de UNESCO voorstelde om op deze datum Wereldradiodag te vieren. En zo geschiedde het.

Thema 2018: Radio en Sport

De strijd voor gendergelijkheid staat centraal op deze dag. Volgens het rapport van het Global Media Monitoring Project zie je in het complete aanbod van sportverslaggeving slechts 7 % vrouwen voorbij komen en is slechts 12% van alle sportpresentatoren vrouw. Om deze verschillen te lijf te gaan zet UNESCO zich in voor het verbeteren van de verslaggeving over vrouwensporten, het bestrijden van genderdiscriminatie in de ether en voor het bevorderen van gelijke kansen in sportmedia. De boodschap die we op Wereldradiodag 2018 krijgen van mevrouw Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO is: “Laten we ons op Wereldradiodag verenigen en het medium radio steeds onafhankelijker en diverser maken.

Internationale Minnaressendag

Valentijnsdag staat voor de deur maar voordat het zover is komt eerst nog Minnaressen (- minnaars)dag voorbij. Vreemdgangers met een relatie hebben het dus twee dagen knap druk. Eerst je minnaar of minnares verwennen en de dag erop is je partner aan de beurt. Hoe ga je dat allemaal regelen? Mijn tip voor vreemdgangers: zorg voor een goed gevulde portemonnee en een uitstekende conditie.

Internationale Pannenkoekdag

Eigenlijk is het niet vreemd dat vandaag op Vastenavond pannenkoek op het menu staan. In de middeleeuwen en de moderne christelijke periode werden vooral in Groot Brittannië en Australië pannenkoeken gebakken om eieren op te maken voordat het vasten voor Pasen begon. Het was vroeger gebruikelijk dat je gedurende de vastenperiode 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten at. Aangezien het zonde was om etenswaar zomaar weg te gooien werden op de dinsdag voor Aswoensdag pannenkoeken gebakken. En zo is Pancake Day (Pannenkoekdag) ontstaan.

Wist je dat?

  • de mens al in de prehistorie pannenkoeken bakte?
  • een pannenkoek oorspronkelijk van half boekweitmeel en half bloem gebakken werd?
  • de pannenkoek voor het eerst beschreven werd in China en Nepal?
  • in de 12e eeuw dit recept door kruisvaarders naar Europa is gebracht?

Internationale Puur Natuur Dag

Dit is weer zo’n dag die mijn inziens in Nederland ook aandacht verdient omdat het écht ergens over gaat. Sanah Jivani kreeg op driejarige leeftijd de diagnose Alopecia areata, dat is een haaraandoening waarbij je vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Om zich zelfverzekerder en mooier te voelen ging ze tijdens de middelbare schooltijd pruiken dragen. Al snel kwam ze tot de conclusie dat een pruik haar niet mooier maakte dan ze al was. Haar ware schoonheid lag in het durven loslaten van haar onzekerheden en in het durven houden van zichzelf. Op dat moment besefte ze de kracht van “het naturel zijn”. “Het naturel zijn” inspireerde Sanah tot het opzetten van Natural Day. Een dag waarop je puur natuur bent! Prachtig toch?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.