12 februari – Red Hand Day | Internationale Darwin Dag | Wereld Epilepsiedag

Red Hand Day

Vandaag is het Red Hand Day, ook wel bekend onder de naam: Internationale dag tegen de Inzet van Kindsoldaten. Nadat in 2002 het Facultatief Protocol inzake de Rechten van het Kind inzake de betrokkenheid van kinderen bij gewapende conflicten in werking trad ging in datzelfde jaar Red Hand Day van start. Dit protocol is geratificeerd door 159 landen.

De “rode handen” zijn het wereldwijd protestsymbool om nee te zeggen tegen de rekrutering en inzet van kindsoldaten. Vandaag worden wereldwijd honderdduizenden rode handafdrukken verzameld en overhandigd aan politici en verantwoordelijke partijen, met inbegrip van de VN-secretaris-generaal. Heeft deze actie en internationale dag enige invloed gehad? Misschien wel maar er zijn nog steeds meer dan 250.000 meisjes en jongens die wereldwijd als soldaten worden gedwongen om te vechten, seksueel worden misbruikt of het sloofje van de rebellenleider zijn.

Internationale Darwin Dag

In zijn geboorteplaats, Shrewsbury, wordt sinds 2003 de hele maand februari uitgetrokken om Darwin te herdenken. Het doel van deze maand is om mensen te enthousiasmeren en begrip te kweken voor de prachtige wereld waarin we gezamenlijk leven met alle planten en dieren.

Natuurlijke selectie

Charles Darwin, geboren op 12 februari 1809 in het Verenigde Koninkrijk, gestorven op 19 april 1882. Deze natuurwetenschapper was verantwoordelijk voor een aantal zeer belangrijke boeken waarin hij diverse theorieën presenteerde die zorgde voor een compleet andere kijk op de wereld. Zijn bekendste boeken zijn:

Wereld Epilepsiedag

De eerste Wereld Epilepsie Dag werd gehouden in 2015 en was een initiatief van International Bureau for Epilepsy en de International League Against Epilepsy. Deze Epilepsiedag is de vervanger van de Europese Epilepsie Dag die werd gelanceerd op 14 februari 2011. Het is een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het hebben van epilepsie en de impact die het heeft op iemands leven maar ook op dat van de naasten.

#epilepsyday trending?

Sociale media spelen een grote rol spelen bij het verspreiden van de epilepsiebewustmakingsboodschap. Er wordt geprobeerd om vandaag #epilepsyday trending topic te krijgen op Twitter en alle andere sociale mediasites. Hoe kan jij helpen? Maak een foto of selfie waarop je de speciaal ontworpen #epilepsyday logo vasthoudt. Je kunt voorbeelden en downloads hier terugvinden. Zet je selfie, foto en locatie online met de hashtag #epilepsyday.

Heb hart voor epilepsie”

De Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) sluit zich aan bij het internationale thema maar brengt zelf vandaag ook epilepsie onder de aandacht met de actie “Heb hart voor epilepsie”. SEIN roept op om de afbeelding “Heb hart voor epilepsie” vandaag massaal op de sociale media te delen vergezeld gaande met de hashtag #hebhartvoorepilepsie. Je eigen epilepsie foto delen mag natuurlijk ook.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.