13 april – Week van de Teek van 13 t/m 19 april


 
Zoals het vallen van de bladeren bij de herfst hoort zo horen teken bij de lente! Maar vergis je niet, teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur boven de 5° tot 10° C komt. De meeste kans op een tekenbeet blijkt juni te zijn volgens Tekenradar.
Op www.tekenradar.nl vind je de tiendaagse verwachting van het activiteitsniveau van de teek!

De teek is een profiteur!

De teek is voor zijn portie bloed afhankelijk van een gastheer omdat de teek een parasiet is.
De definitie van parasiet is: een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft in stand houdt en vermenigvuldigt. De makkelijke uitleg: de teek is een klaploper, een profiteur!

Niet alleen de hond of andere huisdieren ook het paard en runderen zijn geschikte gastheren. Vergeet niet alle andere in het wild levende dieren, waaronder zoogdieren zoals een egeltje, ook vogels en reptielen. En natuurlijk wij, de mens! Zeg maar de hele club van gewervelde dieren.

De besmette teek als overbrenger van ziekten

De meest bekende ziekte die wordt veroorzaakt door een geïnfecteerde teek is de ziekte van Lyme.
Bij diersoorten komt de ziekte van Lyme het vaakst voor bij honden en paarden. Maar niet alleen de ziekte van Lyme kan voorkomen als ziekteverwekker.

Bij paarden ook Anaplasmose, heeft onder andere de verschijnselen: hoge koorts, lusteloosheid, oedeem aan de benen door een ontsteking van de bloedvaten.Het veroorzaakt eveneens Piroplasmose, heeft onder meer de volgende verschijnselen: benauwdheid, gewichtsverlies en soms lichte koliek.
Er zijn meer verschijnselen dan ik genoemd heb, kijk op de website van Paardenarts voor meer informatie. Klik hier voor rechtstreekse doorverwijzing.

Bij honden zijn de drie meest voorkomende teek gerelateerde ziektes:

  1. de Ziekte van Lyme – acute symptomen zijn; sloomheid en koorts
  2. Babesiose – enkele ziekteverschijnselen zijn: kortademigheid, traagheid en rode urine
  3. Ehrlichia – een paar eerste symptomen zijn: rillingen, gebrek aan eetlust en koorts

Als je deze symptomen terugziet bij je hond, aarzel dan niet en ga naar de dierenarts voordat het te laat is!

Old Lyme

Bij heel veel ziektes wordt de naam van de ontdekker aan de ziekte gekoppeld, denk aan Parkinson bijvoorbeeld. Dit is niet het geval bij de ziekte van Lyme. Bij deze ziekte verwijst het naar een plaatsnaam, namelijk Old Lyme, Connecticut in de Verenigde Staten. In 1975 kregen daar veel mensen klachten na een tekenbeet. Om een lang verhaal kort te maken, daarom heeft de ziekte de naam Lyme gekregen.

Oproep

Als je een tekenbeet hebt opgelopen meldt dit dan op de website van Tekenradar. Er is een onderzoek naar de lange termijn gevolgen van de ziekte van Lyme waar je aan kunt mee doen. Tijdens dit onderzoek word je gezondheid een jaar lang gevolgd. Een win win situatie!

Deel dit bericht