14 april – Dag van het Zwemonderwijs


 
In de Landgoederij in Bunnik vindt dit jaar de Dag van het Zwemonderwijs plaatst. Om met de woorden van Nationaal Platform Zwembaden en NRZ te spreken; dit is een onmisbare dag voor professionals, vakspecialisten en bevlogen lesgevers die te maken hebben met zwemonderwijs.

De dag wordt ingevuld met boeiende lezingen, Masterclasses, workshops en heeft onder andere Simone Mark als gastspreker

Schoolzwemmen in de jaren ’70

Schoolzwemmen! Ik herinner het me nog als de dag van gister. Oh oh wat had ik daar een hekel aan! Het begon al met het omkleden, niet in een hokje apart, nee met z’n allen tegelijk.
Ik probeerde op zo’n snel mogelijke manier mijn badpak aan te trekken zodat zo weinig mogelijk andere mij in mijn blootje konden zien. Met het badpak aan hup onder de douche, want je kwam het zwembad niet in zonder dat je onder de douche was gegaan.

Daarna moest je die vies ruikende dikke rubberen badmuts opzetten, en dat viel niet mee aangezien ik in die tijd een paar lange vlechten had die ik maar met moeite in die badmuts kreeg gepropt.

Helaas bleek ik niet zo’n talent te hebben en zag andere kinderen dan ook allemaal naar het grote bad vertrekken terwijl ik bijna alleen achterbleef al ploeterend met mijn drijfplankje.
Uiteindelijk mocht ook ik gaan afzwemmen voor mijn A-diploma, wat moest ik allemaal kunnen?

  1. gekleed te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 25 meter zwemmen met zwemslag(en) naar keuze.
  2. te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 75 meter borstzwemmen met zwemslag(en) naar keuze en 50 meter rugzwemmen met zwemslag(en) naar keuze.
  3. te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 1 minuut watertrappelen.

Dat ik halverwege mijn afzwemmen niet naar de bodem ben gezakt mag een klein wonder heten maar ik heb wel mijn A-diploma gehaald. 🙂

Eisen zwemdiploma A in 2015

Met verbazing heb ik de eisen doorgelezen waaraan je nu moet voldoen voor het behalen van het A-diploma. Je moet bijna “de Man van Atlantis” zijn om hieraan te voldoen. De meest in het oog springende overeenkomst is dat in de jaren ’70 maar ook anno 2015  je A-diploma staat voor een beginnersdiploma.

Wat ben ik blij dat ik niet in deze tijd met het talent van toen mijn zwemdiploma A moet halen!

Deel dit bericht