12 juni – Internationale Dag voor de Shia Moslims | Dag van het Dagboek | Werelddag tegen Kinderarbeid | Superman Dag | Rode Rozen Dag

Internationale Dag voor de Shia Moslims

Op 12 juni 2014 transporteerde extremistische strijders van IS Iraakse luchtmacht cadetten naar Camp Speicher (een basis in de buurt van Tikritt), er werd beloofd dat de cadetten terug zouden keren naar hun families. Wat uiteindelijk volgde was een waar bloedbad met 1.566 Shia moslim slachtoffers en slechts één overlevende.

# 612ShiaDay

Vorig jaar heeft Shia Rights Watch besloten om 12 juni uit te roepen tot een dag van herdenking en verandering in plaats van verdriet. De Internationale Dag (van de Rechten) voor de Shia Moslims is in 2015 opgericht om de huidige schendingen van de mensenrechten in de internationale onder de aandacht te brengen.

“We kunnen een andere religie hebben, verschillende talen spreken of een andere huidskleur hebben uiteindelijk behoren we allemaal tot één en hetzelfde menselijk ras”, aldus Kofi Annan.

Dag van het Dagboek 2016

Op de geboortedag van Anne Frank (12-06-1929) wordt de Dag van het Dagboek gevierd. Twee jaar geleden besloot het Nederlands Dagboekarchief ook in Nederland de Dag van het Dagboek te vieren. In 2014 en 2015 heeft het NDA de Dag van Dagboek gevierd met ondermeer een thema-avond in de Dominicus-kerk te Amsterdam en de uitgave van twee boekjes op basis van materiaal uit hun archief. Dit jaar heeft het NDA (Nederlands Dagboek Archief) ter gelegenheid van de Dag van het Dagboek een ansichtkaartenset samengesteld. De set bestaat uit 5 kaarten met bijzondere foto’s van dagboeken, memoires en correspondentie uit de collectie.

Werelddag tegen Kinderarbeid

Dit jaar ligt de focus voor de Werelddag tegen Kinderarbeid op kinderarbeid en productieketens. Wereldwijd, ook in Europa, werken ongeveer 168 miljoen kinderen waarvan de meeste fulltime. Meer dan de helft werkt in gevaarlijke omgevingen, in de slavernij of andere vormen van gedwongen arbeid in de productieketens van landbouw tot industrie. Eveneens worden ze ingezet bij gewapende conflicten. Kinderen worden ook gedwongen tot illegale activiteiten zoals drugshandel en prostitutie.

Je kunt je druk maken om Zwarte Piet en het slavernijverleden maar mijn respect en waardering krijg je voor je inzet om de kinderslavernij ( überhaupt elke vorm van slavernij) anno 2016 te bestrijden.

It’s A Bird… It’s A Plane… It’s Superman

Als er gesproken wordt over een superheld dan denk ik al snel aan Superman, ook wel “De Man van Staal” genoemd. De man in een te strakke blauwe maillot met daarover heen een knellende rode slip, afkomstig van de planeet Krypton heeft een heuse eigen “dag van” gescoord. Ja zeker we vieren vandaag Superman Day!

Rode Rozen Dag

De commercie heeft deze dag nog niet ontdekt maar laten we eerlijk zijn, wie eigenlijk wel in Nederland? Het is toch echt een dag waar de bloemisten en (rode) rozenkwekerijen op in kunnen haken. Als je de Rode Rozen Dag toch wilt vieren kun je dat op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld: je kunt een rozentuin bezoeken, je kunt een rozentaart bakken of heel romantisch je bed volgooien met rode rozen blaadjes. 😉
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.