13 juni – Nationale Tuinweek | Wereld Albinodag

Nationale Tuinweek: 11 t/m 19 juni

“Asfalteren die tuin” of “volgooien met stenen’ dat zijn kreten die veel voorbij komen. De Tuinweek is drie jaar geleden juist ontstaan om ons bewust te maken dat de “verstening” van de Nederlandse tuinen helemaal niet zo’n goed idee is. Bijen en andere nuttige dieren vinden in de stenige tuinen geen voedsel meer en regenwater heeft geen kans om rustig weg te zakken in de bodem. Vooral bij hevige regenval geeft het overtollige water dan al snel overlast.

Meer groen in dorpen en steden is dan ook waar deze week om draait, meer groen is niet alleen beter voor de biodiversiteit maar ook voor ons zelf. Mensen functioneren nu eenmaal beter in een groene omgeving.

Het tuintijdschrift en groenvereniging Groei & Bloei is de organisator van de Nationale Tuinweek. Het thema voor dit jaar is: “Nederland en Vlaanderen in bloei”.

Wat wordt er georganiseerd?

In de Nationale Tuinweek valt op 18 juni de Nationale Tuinontwerpdag, een dag die al sinds 2000 georganiseerd wordt door de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur. Dit jaar is de NVTL aanwezig in de Tuinen van Appeltern tijdens de beurs Fleurig, het grootste tuininspiratie evenement in Europa.

Dan hebben we op 18 en 19 juni het Open Tuinen Weekend. Je kunt dan romantische en landschappelijke tuinen, moestuinen, binnentuinen, boerderij- en vijvertuinen en nog veel meer tuinen bezoeken, ideeën op doen en tips uitwisselen met andere tuinliefhebbers. Klik hier voor een overzicht van deelnemende G&B-afdelingen die meedoen.

Gedurende de hele Tuinweek worden er allerlei uiteenlopende activiteiten georganiseerd, denk hierbij aan fietstochten, wandeltochten, tuinen ontdekken excursies of workshops volgen. Wil je weten of er bij jouw in de buurt een activiteit is klik dan hier.

Wereld Albinodag

Vorig jaar werd de eerste editie gehouden van de “International Albinism Awareness Day” (Wereld Albinodag). De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in 2014 een resolutie aangenomen waarin werd besloten om voortaan jaarlijks op 13 juni de Wereld Albinodag te houden. Deze dag komt niet zomaar uit de lucht vallen, zelfs nu nog worden vooral in Afrikaanse landen mensen met albinisme geconfronteerd met vormen van discriminatie en stigmatisering.

Vermoord of verminkt

Er zijn in Afrika meer albino’s (ongeveer 1 op de 4.000) dan mondiaal (1 op de 17.000). Het lot van de albino is in Afrika harder dan elders. Niet alleen sterven veel albino’s op een zeer jeugdige leeftijd aan huidkanker, ze worden ook vermoord en/of verminkt voor lichaamsdelen of bloed omdat toverdokters de lokale bevolking wijs maken dat bloed, weefsel of bot van een albino je van allerlei kwalen kan genezen of dat het geluk brengt.

Toverdokters houden uit winstbejag de mythes rondom de genezende kracht van een stukje albino in stand.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.