12 juni – Dag van de #TreinRespect | Buitenspeeldag | Dag van het Dagboek | Werelddag tegen Kinderarbeid | Beef Jerky Dag | Falafel Day | Shia Dag

Dag van de #TreinRespect

In 2015 werd de Facebookpagina TreinRespect opgericht door een vijftal studenten van de Academie voor Popcultuur. Met de slogan “Schud de conducteur de hand” willen de studenten wederzijds respect creëren tussen reiziger en treinpersoneel. Reizigers worden uitgedaagd om een selfie met de conducteur te maken terwijl je hem of haar de hand schudt. Post de selfie, of de #treinfie of #confie of hoe je het ook wilt noemen, met de hashtag #TreinRespect op de Facebookpagina TreinRespect en/of op andere sociale media.

Nationale Buitenspeeldag

Heerlijk, we mogen weer buiten spelen! En nou maar hopen dat het dan gestopt is met regenen. Op de Buitenspeeldag zal Nickelodeon tussen 13.00 en 17.00 de televisie op zwart gooien. Het idee hier achter is dat kinderen dan een zetje in de rug krijgen om lekker naar buiten te gaan. Maar beste ouders, vergeet ook niet de computer, tablet, spelcomputer en smartphone op “zwart” te zetten. Benieuwd of op de Buitenspeeldag in jouw buurt activiteiten zijn? Klik hier!

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon, Jantje Beton, Scouting Nederland, Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en wordt elk jaar op de tweede woensdag van juni gehouden.

Internationale Dag van het Dagboek

De geboortedag van Anne Frank (12-06-1929) is wereldwijd uitgeroepen tot Dag van het Dagboek. Op deze dag besteden organisaties in verschillende landen aandacht aan het genre egodocument en dagboek. Het Nederlands Dagboekarchief introduceerde de Dag van het Dagboek in Nederland en sinds 2014 werden er activiteiten georganiseerd rondom dagboeken op de verjaardag van Anne Frank. Wat ik jullie niet wil onthouden is dat op handschriftontwikkeling.nl interessante artikelen staan over het handschrift van Anne Frank.

Dit jaar gaat de viering anders. Voor het Nederlands Dagboekarchief lijkt de viering van Dag van het Dagboek slechts bijzaak. De viering van haar 10-jarig jubileum staat voorop. Het jubileum wordt op 14 juni gevierd met de presentatie van een jubileumboekje in Boekhandel Blankevoort in Amstelveen. Saillant detail, dit is de boekhandel waar Anne Frank haar eerste dagboekje mocht uitzoeken.

Werelddag tegen Kinderarbeid

Wereldwijd werken ongeveer 218 miljoen kinderen waarvan de meeste fulltime. Zij zijn tussen de 5 en 17 jaar. Van al deze kinderen zijn 152 miljoen het slachtoffer van kinderarbeid; bijna de helft daarvan (73 miljoen) werken in een gevaarlijke omgeving, in de slavernij of andere vormen van gedwongen arbeid. Ze worden ook gedwongen tot illegale activiteiten zoals drugshandel en prostitutie of bij een gewapend conflict.

Het thema van dit jaar Children shouldn’t work in fields, but on dreams! wijst er fijntjes op dat kinderen moeten kunnen dromen in plaats van dat zij moeten gaan werken in de landbouw. Want ondanks dat kinderarbeid voorkomt in bijna elke sector spant landbouw de kroon met een gemiddelde van zeven op de tien. Als je alle cijfers laat bezinken dan kom je hopelijk tot dezelfde conclusie als ik, aandacht schenken aan de Werelddag tegen Kinderarbeid is geen sinecure!

Welke andere internationale dagen hebben we nog meer vandaag?

Deel dit bericht