11 juni – Oranje Leeuwinnen | Dag van de Lokale Journalistiek | Bokkiesdag op Pinksterdrie

Onze Oranje Leeuwinnen

Eindelijk! Vandaag komen onze Oranje Leeuwinnen in actie op het WK Vrouwen 2019 in Frankrijk. De dames zijn ingedeeld in groep E en spelen vandaag in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland. Op zaterdag 15 juni in Valenciennes tegen Kameroen en de laatste poulewedstrijd is tegen Canada in Reims op 20 juni. De wedstrijd tegen Canada begint om 18.00, de andere twee om 15.00. Wat heb ik hier naar uitgekeken! Vier jaar geleden heb ik elke nacht braaf mijn wekker gezet om de wedstrijden van de Leeuwinnen te kunnen volgen.

Waar ik me vier jaar gelden kwaad over maakte was het gebrek aan belangstelling van de media en de detailhandel. Maar ook van “het volk”. En nu? Na het succesvolle EK in eigen land is er een kentering gekomen. Meer Oranje Leeuwinnen op tv, volle stadions bij poulewedstrijden en wat helemaal fantastisch was was de uitzwaaiwedstrijd in het PSV stadion. Wat voelde ik me bevoorrecht om daarbij aanwezig te mogen zijn.

Kun je nog zingen…..

De mannen van Bureau Sport, Frank Evenblij en Erik Dijkstra, schreven een strijdlied speciaal voor de Leeuwinnen. Claudia de Breij maakte een loflied voor onze Oranje Leeuwinnen. Jan Smit zingt samen met John jij krijgt die lach niet van mijn gezicht de Bever, André Rieu en Jack van Gelder het lied “Wij zijn Nederland”. Maan kon ook niet achterblijven, zij zingt het John Ewbank lied “Ik kom eraan”. De Leeuwinnen zijn ontdekt door de commercie. Eindelijk!

Dag van de Lokale Journalistiek

Het lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek van de School voor Journalistiek in Utrecht is de organisator van Dag van de Lokale Journalistiek. Een dag waarop onder meer gedebatteerd wordt over de stelling: Alleen lokaal kwaliteitsnieuws kan de journalistiek redden.

Het debatteren laat ik over aan de deskundigen, eigenaren van lokale nieuws start-ups en studenten. Het enige waar ik van overtuigd ben is dat een actieve onafhankelijk lokale journalistiek noodzakelijk is. Want inwoners van gemeenten vinden de lokale media belangrijker dan landelijke media. En dat is eigenlijk ook wel logisch. Het is niet dat men de ogen sluit voor alles wat er in Nederland en de rest van de wereld gebeurt maar hier geldt de hemd is nader dan de rok.

Bokkiesdag op Pinksterdrie

In de Zaanstreek werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog op tweede Pinksterdag 1574 strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Op “derde Pinksterdag” wordt ieder jaar nog de bevrijding van de Spaanse bezetting gevierd en dat noemen we “Pinksterdrie”. Vroeger werd er op Pinksterdrie naar Purmerend afgereisd om daar een bokkie te kopen op de veemarkt die het grasveld bij veel huizen moest “maaien”. Maar dankzij de opkomst van grasmaaiers is de veemarkt vervangen door een Bokkiesdag, een kroegentocht per fiets waarbij Bockbier wordt geschonken.

Deel dit bericht