13 juni – Jonge Ambtenarendag | Wereld Albinodag

Jonge Ambtenarendag 2019: uitverkocht!

Sinds 2007 organiseert Stichting Jonge Ambtenaren de Jonge Ambtenarendag. Deze dag is dé ontmoetingsplek voor, zoals de naam al verklapt, jonge (qua leeftijd of geest) ambtenaren van de Nederlandse overheidsinstellingen. Vandaag gaan de jonge ambtenaren so wie so kennisdelen, inspiratie op doen en hun netwerk uitbreiden.

Het thema van #JAD19 is De kunst van precies genoeg. Deze zin vertelt precies waar het omgaat bij de Zweedse leefstijl Lagom. En dat gaan de jonge ambtenaren vandaag leren aan de hand van 3 subthema’s: de kracht van onthaasten, de kracht van duurzaamheid, de kracht van diversiteit. Jonge Ambtenarendag 2019 is uitverkocht!

Wereld Albinodag

Vandaag vieren we de “International Albinism Awareness Day” (IAAD), (Wereld Albinodag aka Internationale dag voor de sensibilisatie rond albinisme). Deze dag komt niet zomaar uit de lucht vallen, mensen met albinisme zijn een specifieke groep met specifieke behoeften die speciale aandacht nodig hebben. De diepgewortelde vooroordelen waarmee albino’s wereldwijd worden geconfronteerd belemmeren hen de toegang tot goede gezondheidszorg, sociale diensten, bekwame rechtsbescherming en geven aanleiding tot schending van de mensenrechten. Onderwijs en bewustmakingscampagnes kunnen helpen bij de bestrijding van discriminatie en stigmatisering.

In Europa wordt om de 2 jaar de European Days of Albinism georganiseerd door Albinism Europe. De volgende European Days of Albinism worden in 2020 georganiseerd, gastland Frankrijk.

Bijgeloof en discriminatie

Als een donker gekleurd echtpaar in Afrika een albinobaby krijgt zijn de ouders en hun omgeving zich er niet van bewust dat het een erfelijke afwijking is en dat beide ouders het gen moeten dragen om albinisme door te geven aan hun kinderen. Daarom worden alleen de vrouwen die bevallen zijn van albinobaby’s verstoten door hun man en families of wordt de albinobaby te vondeling gelegd. Het ontstaan van albinisme wordt door veel Afrikanen op verschillende manieren verklaard:

  • gebruik van anticonceptie tijdens menstruatie (cultureel niet geaccepteerd)
  • straf van God vanwege verkeerd gedrag van één van de voorvaderen
  • de albinobaby is behekst of vervloekt

Kinderen, maar ook volwassenen, met albinisme worden vaak vermoord en/of verminkt voor lichaamsdelen of bloed. Toverdokters hebben de lokale bevolking namelijk wijsgemaakt dat bloed, weefsel of bot van een albino allerlei kwalen kan genezen of dat het geluk brengt.

Uit welke hoek komt het grootste gevaar?

Wellicht het grootste gevaar is de zon. Je kunt je wel voorstellen dat de lichte albinohuid erg gevoelig is voor de zon en snel verbrandt. Hierdoor loopt een grote groep permanent rond met tweedegraads brandwonden. Bijkomend feit: albino’s overlijden bijna allemaal op jonge leeftijd aan huidkanker. De meesten worden nog geen 35 jaar.

Albino’s zijn net zoals jij en ik!

Net zoals ieder ander mens zijn albino’s gewoon gemaakt van vlees en bloed, het zijn geen geesten (#NotGhosts). Sommige mensen geloven dat ze magische wezens of spoken zijn die ze mogen aanvallen en verwonden of verminken. Deze aanvallen kosten veel levens en veroorzaken ernstige trauma’s bij de overlevenden en hun families.

Maar de ergste uiting van discriminatie tegen personen met albinisme is om ze buiten de maatschappij te zetten zodat ze in een sociaal isolement terechtkomen. Albino’s hebben ook het recht om in veiligheid te leven, toegang tot adequate gezondheidszorg en goed onderwijs.

Deel dit bericht