12 januari – Eerste vrouw in Amerikaanse Senaat | Landelijke Dag voor de Preventieassistent

Eerste vrouw verkozen tot Amerikaanse Senaat

Hattie Caraway werd op 12 januari 1932 de eerste vrouwelijke senator in de Amerikaanse Senaat. Mevrouw Caraway stond niet bekend als een feministe of al actief in de politiek, zij was echt de vrouw achter haar man, de senator van Arkansas. Echter, toen haar man plotseling overleed nam zij geheel tegen de verwachtingen in op 8 december 1931 zijn taken over. De staat Arkansas hield tussentijdse verkiezingen om de vrijgekomen plek op te vullen waar zij aan mee deed. Ze won met gemak en werd zo de eerste vrouw gekozen werd voor een dergelijke hoge politieke positie. Daar hield het niet mee op: ze werd de eerste vrouw die de Senaat voorzat, de eerste die voorzitter werd van een Senaatscommissie en de eerste die een Senaatshoorzitting voorzat.

En hoe zit het in Nederland?

In 1918 werd Suze Groeneweg van de SDAP het eerste vrouwelijke lid van de Tweede Kamer. De eerste vrouw die een vergadering van de Tweede Kamer voorzat was de VVD’er Joke Stoffels-van Haaften (1959). In 1998 kwam er voor het eerst een vrouwelijke voorzitter, Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA). Anno 2018 is slechts een magere 35% (53) van de 150 Tweede Kamerleden een vrouw. Het percentage vrouwen in de Eerste Kamer is nagenoeg gelijk, 26 vrouwen op een totaal van 75.

De eerste vrouw in de Senaat was Cary Pothuis-Smit, zij werd in 1920 tussentijds voor de SDAP gekozen. Lange tijd bleef zij de enige, dat veranderde pas bij de uitbreiding van het ledental van 50 naar 70 in 1956. Toch bleef ook toen het aantal vrouwelijke Eerste Kamerleden beperkt. Pas na 1980 nam dit aantal beduidend toe. In 2003 werd Yvonne Timmerman-Buck de eerste vrouwelijke voorzitter van de Eerste Kamer.

8e Landelijke Dag voor de Preventieassistent

Mijn bijna meest favoriete onderwerp heeft te maken met de tandarts. Nu wil ik eerlijk bekennen dat ik een broekschijter ben als het om de tandarts gaat. Dat stamt nog uit de tijd van de schooltandarts en dat onze familie-tandarts een halve beul was, in mijn ogen dan. Onze tandarts had nog nooit van het woord behoedzaam gehoord. Er werd geboord, getrokken dat het een lieve lust was en achteraf bleek het ook nog eens overbodig te zijn geweest. Maar goed het is de vandaag de Landelijke Dag voor de Preventieassistent. Wat is een preventieassistent eigenlijk? Een preventieassistent is een gediplomeerde assistente die speciaal is opgeleid om een aantal preventieve behandelingen uit te voeren in tandartspraktijk

Enkele voorbeelden van wat de preventie-assistente doet:

  • het beoordelen van de gezondheid van het tandvlees
  • het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten op het gebit.
  • het geven van uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging en poetsgedrag.
  • het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd.
  • het uitvoeren van preventie behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijv. fluoride)
  • het polijsten van vullingen
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.