12 januari – Agatha Christie | Zonder Broek aan in de Metro Dag | Kus een Roodharige Dag

Sterfdag Agatha Christie

Op 12 januari 1976 overleed in het pittoreske Winterbrook Dame Agatha Mary Clarissa Christie, Lady Mallowan, op 85-jarige leeftijd. Zij was een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Agatha Christie schreef maar liefst 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen. Wat zeker niet onvermeld mag blijven is dat zij ’s werelds meest langstlopende toneelstuk ooit schreef. Kan het je nog sterker vertellen, The Mousetrap wordt anno 2020 nog steeds opgevoerd.

Tien kleine negertjes

De boeken van Agatha Christie zijn in 108 talen vertaald en daarmee is zij de meest vertaalde auteur in de geschiedenis. De beroemdste personages van Agatha Christie zijn de Belgische detective Hercule Poirot en natuurlijk de oude vrijster en amateur-detective Miss Marple. Verreweg haar best verkochte boek is “Tien kleine negertjes”, dit boek verscheen in 1939. De Engelse titel is “Ten Little Niggers”.

Ik ben Agatha Christie fan!

De foto die bovenaan deze blog staat is een foto van een deel van mijn Agatha Christie boeken. Zij is ook veruit mijn meest favoriete schrijver, maar dat zal na die foto denk ik geen verrassing zijn. Mijn voorliefde blijft niet alleen bij haar boeken, ook alle films en series die gebaseerd zijn op haar verhalen mag je daartoe rekenen.

Haar boeken zitten zo ingenieus in elkaar, zo vol met misleidingen dat het je enorm moeilijk wordt gemaakt om voor het einde al te weten wie de dader(s) is. Moet ook eerlijk toegeven dat ik géén Miss Marple ben. Wie is de Mol is al moeilijk genoeg voor me.

Zonder Broek aan in de Metro Dag

Global No Pants Subway Ride begon als een grapje met zeven jongens die zonder broek aan in de metro stapten. Intussen is het uitgegroeid tot een internationale happening waaraan elk jaar tientallen steden over de hele wereld deelnemen. Het idee achter No Pants is simpel. Op verschillende metrohaltes over de hele wereld stappen vandaag de deelnemers in de metro. Tot zo ver niks aan de hand. Degene die meedoen aan deze dag gedragen zich compleet normaal. Dat is ook niet schokkend, toch? Ze kleden zich net als ieder ander; ze dragen een jas, muts, sjaal en handschoenen. Het enige ongebruikelijke is dat ze géén broek of rok aan hebben.

Ik zeg: doe eens gek…..doe gewoon mee!

Het is voor jou nog niet te laat om aan de No Pants Subway Ride mee te doen. Nu hebben we niet zoveel metro’s in ons land dus ik stel voor dat we ook de sneltram en RandstadRail er bij betrekken.

Internationale Kus een Roodharige Dag

Roodharigen zijn vaker het lijdend onderwerp van pesterijen, alleen maar vanwege hun bleke huidskleur, rossige haar en sproeten. Het toppunt echter was toch wel toen een figuur uit de satirische animatieserie South Park in 2005 een haatspeech hield waarin hij opriep tot discriminatie en pesterijen gericht tegen “Ginger Kids”.

Een veertienjarige jongen uit Vancouver werd zo geïnspireerd door deze aflevering van South Park dat hij in 2008 een Facebook-groep oprichten en 20 november uitriep tot “National Kick a Ginger Day“. Gevolg: op 20 november werden op scholen roodharige kinderen aangevallen.

Het tegengeluid

Dat niet alle Amerikanen compleet maf zijn bewees Derek Forgie. In 2009 bedacht hij ook een Facebookgroep waarin hij opriep voor meer verdraagzaamheid ten opzichte van roodharigen. Zijn “Kiss A Ginger Day” is het ludieke antwoord op de “Kick a Ginger Day”. Dus heb jij rood haar en heb je er een hekel aan dat je van wildvreemden een kus krijgt dan adviseer ik je om vandaag binnen te blijven want het is vandaag Internationale Kus een Roodharige Dag, dus zoek dekking!

Deel dit bericht