afbeelding versterkt agatha christie

12 januari – Agatha Christie | Kus een Roodharige Dag

Agatha Christie

Wist je dat de boeken van Agatha Christie in meer dan 108 talen zijn vertaald? Daarmee is zij de meest vertaalde auteur in de geschiedenis. Beroemde personages van Agatha Christie zijn de Belgische detective Hercule Poirot en de oude vrijster en amateur-detective Miss Marple. Zou zo graag een Miss Marple willen zijn maar keer op keer blijkt maar weer dat ik dat niet ben. Wie is de Mol is al te moeilijk voor me. Een ander leuk weetje: alleen van de Bijbel zijn meer boeken verkocht!

Het best verkochte boek van Agatha Christie is?

Verreweg haar best verkochte boek is Tien kleine negertjes uit1939. Officieel heet het Ten Little Niggers. In de Verenigde Staten verscheen het boek een jaar later met de titel And Then There Were None. Dit boek werd in 1943 door Christie bewerkt tot een toneelstuk en is ook meerdere malen verfilmd. De eerste verfilming van And Then There Were None stamt uit 1945.  In september 2018 verscheen bij BBC First een driedelige TV-miniserie van dit boek. Mammoth Screen en Agatha Christie Productions zijn de producenten. Het scenario is geschreven door Sarah Phelps en de regie is van Craig Viveiros.

Ik ben Agatha Christie fan!

De foto die bovenaan deze blog staat is een foto van een deel van mijn Agatha Christie boeken. Zij is ook veruit mijn meest favoriete schrijver, dat zal denk ik geen verrassing zijn. Mijn voorliefde blijft niet alleen bij haar boeken, ook de films en series die gebaseerd zijn op haar verhalen mag je daartoe rekenen. Haar boeken zitten zo ingenieus in elkaar, vol met misleidingen dat het je enorm moeilijk wordt gemaakt om voor het einde al te weten wie de dader(s) is.

Kus een Roodharige Dag

Covid-19 heeft ook voordelen. Zo hoef je als roodharige vandaag niet bang te zijn dat je op Kiss A Ginger Day (Kus een Roodharige Dag) spontaan door wildvreemden wordt gekust. Het is natuurlijk wel een beetje aparte internationale dag van maar deze dag is in 2009 niet voor de lol in het leven geroepen. In 2009 bedacht Derek Forgie een Facebookgroep waarin hij opriep voor meer verdraagzaamheid ten opzichte van roodharige. Zijn Kiss A Ginger Day is het ludieke antwoord op de Kick a Ginger Day. Weet je, of je nu gepest wordt vanwege je haar- of huidskleur dat maakt weinig uit, tegen pesten moet hard worden opgetreden. Besef dat als grap bedoelde pesterijen of puber pesterijen verstrekkende gevolgen kunnen hebben. STOP pesten NU!

Kick a Ginger Day

Roodharige zijn vaker lijdend onderwerp van pesterijen. Alleen maar vanwege hun bleke huidskleur, rossige haar en sproeten. Het toppunt was toch wel toen een figuur uit de satirische animatieserie South Park in 2005 een haatspeech hield waarin hij opriep tot discriminatie en pesterijen gericht tegen Ginger Kids. Een veertienjarige jongen uit Vancouver werd zo geïnspireerd door deze aflevering van South Park dat hij in 2008 een Facebook-groep oprichten en 20 november uitriep tot National Kick a Ginger Day. De groep had al snel meer dan 5.000 leden, en helaas namen sommige mensen het al te letterlijk. Resultaat: er werden daadwerkelijk op 20 november op scholen roodharige kinderen aangevallen.

Deze aflevering laat zien hoe makkelijk mensen te manipuleren zijn om bepaalde groepen mensen buiten te sluiten. We hebben vorige week nog gezien dat mensen makkelijk te manipuleren zijn. Door maandenlang onwaarheden te verkondigen als waarheden kreeg Trump het voor elkaar dat een grote groep mensen het Capitool binnen drongen.

Deel dit bericht