afbeelding versterkt dag van het amber alert

13 januari – Internationale Dag van AMBER Alert

Internationale Dag van AMBER Alert

Op Internationale Dag van AMBER Alert wordt stilgestaan bij het ontstaan van AMBER Alert internationaal. Het Nederlandse AMBER Alert is het grootste burgerparticipatie-initiatief dat we hebben in Nederland. Meer dan 12 miljoen burgers en duizenden organisaties worden bereikt en zoeken mee als een kind vermist is. Hoe meer speurende ogen hoe beter want de eerste 3 uur bij een vermissing zijn cruciaal! Zet vandaag nog de AMBER Alert App op je smartphone. Hoe meer gebruikers, hoe groter het bereik!

Criteria AMBER Alert:

 • het kind is (zeer waarschijnlijk) ontvoerd door een onbekend persoon of personen, of het kind is vermist en er bestaat direct gevaar voor het leven van het kind
 • ’t vermiste kind moet jonger zijn dan 18 jaar
 • er is voldoende informatie over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat de kans vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden
 • het AMBER Alert moet zo snel mogelijk na de ontvoering of vermissing worden gebruikt

Sinds november 2014 is er een regionaal alert systeem. Dit houdt concreet in dat een ieder die in de buurt van het vermiste kind is/woont een gerichte melding krijgt.

Urgente kindervermissing

Uiteraard levert elke vermissing risico op voor een kind, maar niet iedere vermissing komt in aanmerking voor het uitgaan van een Alert. De politie kan in gevallen van een urgente kindervermissing kiezen om delen van het Alert systeem in te schakelen, bijvoorbeeld alleen via sociale media en sms.

Hoe vaak?

Gemiddeld wordt 1 à 2 keer per jaar een landelijk AMBER Alert uitgestuurd voor een ontvoerd of vermist kind dat in direct levensgevaar verkeerd. Daar staat tegenover dat ongeveer 20 keer per jaar een Vermist Kind Alert wordt uitgestuurd voor urgente kindervermissingen. Uiteraard levert elke vermissing risico op voor een kind, maar niet iedere vermissing komt in aanmerking voor het uitgaan van een Alert. De politie kan in gevallen van een urgente kindervermissing kiezen om delen van het Alert systeem in te schakelen, bijvoorbeeld alleen via sociale media. Enkele cijfers:

  • 1 x Amber Alert in 2020
  • 8 x Vermist Kind Alerts in 2020
  • 5 jongens en 4 meisjes
  • 100% van de kinderen werd gezond en wel teruggevonden
  • historisch → 30 Amber Alerts + 1.008 Vermist Kind Alerts (94% succesvol)
  • bereik in Nederland -> 12.172.636 mensen
  • 95% van de Nederlanders kent AMBER Alert

Amber Alert Europe

Als een kind vermist raakt wil je dat iedereen hier zo snel mogelijk van op de hoogte wordt gesteld. Niet alleen in je eigen land maar in elk Europees land. Om ervoor te zorgen dat kinderen ook over de grens beter opgespoord konden worden werd AMBER Alert Europe in maart 2013 gelanceerd. Zij is anno 2021 in 30 landen actief. Echt geweldig. Want er is geen één kindontvoerder die zegt: “pak mij maar op, ik durf de grens niet over te gaan”. Een kindontvoerder gaat al een grens over door het kind tegen zijn/haar wil mee te nemen, daarom zal een landsgrens hem/haar echt niet afstoppen!

Europese politienetwerk vermiste personen

Om meer vermiste personen in heel Europa te redden is er een netwerk opgericht bestaande uit politie-experts op het gebied van vermissing. Dat netwerk heet Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP). Het Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP), opgericht in 2016, is officieel erkend door de Raad van de Europese Unie en al haar lidstaten. Tot nu toe bestaat het PEN-MP uit meer dan 80 wetshandhavingsdeskundigen uit 30 landen. Eveneens biedt de PEN-MP specialistische ondersteuning, advies en training aan haar leden.

Deel dit bericht