11 februari – Dag van alarmnummer 112 | Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschappen | Wereldziekendag | Dag van het Huwelijk

Europese Dag van alarmnummer 112 

De Nederlandse campagne op Europese Dag van alarmnummer 112 richt zich dit jaar op het onnodig gebruik van 112. Het aantal (opzettelijke) verkeerde telefoontjes naar 112 is dan wel gedaald maar desalniettemin was vorig jaar meer dan 35% van het aantal meldingen onterecht. Buiten dat het heel ergerlijk is voor de medewerkers van de alarmcentrale kan het ook levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Dus laten we ons beseffen op deze Europese Dag dat je niet naar 112 belt als je poes is weggelopen of je kelder blank staat. Dan bel je het landelijke politienummer: 0900-­8844.

Niet iedereen weet dat in alle EU-lidstaten 112 hét gratis alarmnummer is dat je met een vaste lijn of mobiel belt voor potentieel levensgevaarlijke situaties, ernstige misdrijven of situaties waarin sprake is van acute dreiging. Je kan daar met Engels, Frans, Duits, Italiaans of Russisch terecht. Ook in Israël, Turkije en Rusland roep je telefonisch hulp in door 112 te bellen.

Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschappen 

We moeten meisjes en vrouwen aanmoedigen en ondersteunen om hun volledige potentieel te bereiken als wetenschappelijk onderzoekers en vernieuwers“, vindt de secretaris-generaal van de VN, António Guterres. Helaas gebeurt dat nog steeds niet overal. Door diverse factoren geloven al op jonge leeftijd meisjes dat een toekomst in de wetenschap, techniek of ICT niet voor hen is. Hoe komen ze toch op dat idee? Want wanneer je vijf, zes of zeven bent, denk je echt niet na over je carrière.

Echter nog voordat het kind ter wereld is zijn wij, de volwassenen en commercie, al bezig met genderstereotypering. Poppen zijn voor meisjes en autootjes voor jongens, zo wordt het de kinderen aangeleerd. Deze clichés hebben een invloed op het gedrag en zelfbeeld van de kinderen. Genialiteit en vindingrijkheid wordt vaker geassocieerd met mannen dan met vrouwen, en als je dat maar vaak genoeg hoort ga je als meisje nog geloven dat je minder briljant bent dan je broertje.

Wereldziekendag 

De initiatiefnemer voor Wereldziekendag was paus Johannes Paulus II. Dat deze paus voor deze dag heeft gekozen heeft een diepere achterliggende betekenis. De paus kreeg in 1991 te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson leed (de rest van de wereld kreeg dit pas jaren later te horen), daarmee was het lot van deze paus bezegeld. Dat besefte paus Johannes Paulus II zich maar al te goed, hij realiseerde zich dat het pad dat God voor hem had uitgestippeld een weg zou worden waarin pijn en lijden geen onbekenden zouden zijn. De dag waarop de Kerk het feest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes viert werd door paus Johannes Paulus II op 13 mei 1992 ook uitgeroepen tot Wereldziekendag. Klik hier als je de boodschap van Paus Franciscus op deze 26e Wereldziekendag wilt lezen.

Internationale Dag van het Huwelijk

World Marriage Day komt uit de koker van de katholieke organisatie Worldwide Marriage Encounter en wordt ieder jaar op de tweede zondag in februari gevierd. Deze “dag van het huwelijk” brengt hulde aan de schoonheid van trouw, opoffering en vreugde in het dagelijkse huwelijksleven. Dat is op zich wel een leuk initiatief totdat ik verder las: een huwelijk dat bestaat uit één man en één vrouw. Door het overvloedige christelijk sausje dat over deze dag heen is geschonken is men even vergeten dat niet alleen een mannetje/vrouwtje huwelijk het fundament van het gezin of de hoeksteen van de samenleving is tegenwoordig.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.