paasmaandag

13 april – Paasmaandag | Scrabble Dag | Planten Waarderingsdag | Rock-‘n-Roll dag | Dag van het Landschap | Week van het Jonge Kind

Paasmaandag

Heb jij ook weleens gedacht “waarom twee paasdagen en niet één”? De reden is eigenlijk heel simpel: mensen zouden op Paasmaandag wat extra vrije tijd krijgen om leuke dingen te doen in plaats van te werken en naar de kerk te hollen. Daarom werd in 1815 besloten dat Paasmaandag in heel Nederland een officiële vrije dag werd. Paasmaandag zelf heeft geen religieuze betekenis of verhaal.

Door COVID-19 een andere invulling

Als je de regels van het RIVM volgt dan is de kans klein dat je vandaag al dan niet verplicht op een meubelboulevard rondhuppelt, naar de bollenvelden gaat of bij de (schoon)familie aanschuift voor een paasbrunch. Allemaal in het kader van “leuk”. Dit gezegd hebbende moet me even iets van het hart. Welke mafketels denken dat de RIVM regels niet voor hen gelden? Dat het coronavirus hen niet kan besmetten? Kijken deze mafklappers ging nieuws? Lezen zij géén kranten? Door dit onverantwoordelijke gedrag betalen we allemaal misschien straks de prijs van niet meer naar buiten mogen! Klaarblijkelijk is een intelligente lockdown te intelligent voor een gedeelte van de Nederlandse bevolking.

Maar ook een kritische noot naar onze regering. Waarom hebben jullie in hemelsnaam niet de grenzen gesloten? Waarom is er niet gekozen voor een totale lockdown tijdens de Paasdagen? Als ik kan bedenken dat de regels met voeten worden getreden met dit mooie weer, waarom kunnen jullie dit niet? Over 2 weken zullen we allemaal de gevolgen zien van dit slappe beleid. Bedankt!

Wereld Scrabble Dag

Wereld Scrabble Dag vier je natuurlijk met een ouderwets potje scrabble spelen. Dan wel het bordspel en niet de online variant Wordfeud. Goed, je hebt het bordspel uit de kast gehaald en alles staat klaar om te beginnen. Nu het spannende moment dat je de 7 letters mag pakken. Als je de letters Q U A Y G M A hebt gepakt en je mag als eerste beginnen dan hoef je niet in de stress te schieten. Je mag je zelfs erg gelukkig prijzen want met deze letters kun je een openingszet neerleggen waarmee je veel punten kunt scoren. Zie je het? Nee? Het is AQUAGYM! Goed voor 130 punten. Tjakka!

Internationale Planten Waarderingsdag

Stel je eens een wereld zonder planten voor…..dan ben je snel klaar want zonder planten kunnen mens en dier niet leven op aarde. Het moderne leven wat wij leiden heeft een keerzijde, het produceert op allerlei manieren flinke hoeveelheden chemische troep en giftige fijnstoffen. Zonder planten hebben we geen goede luchtkwaliteit, hebben we überhaupt geen lucht om in te ademen maar dat terzijde. Planten ruimen al deze stoffen op en zuiveren daarmee de lucht.

Planten doen meer

Planten zijn de bron van ons eten: groente, fruit en vlees! Zonder bomen geen kasten, zonder de katoenplant geen broek, zonder planten geen boeken en tijdschriften. Zelfs sommige medicijnen, voedingssupplementen en parfums komen van planten. Planten worden ook gebruikt om ons huis en de tuin op te vrolijken. Zonder planten ook geen stickies. En daar staan we bij stil op International Plant Appreciation Day.

(de foto’s gebruikt in de banner zijn afkomstig van @plantenvrouwtje)

Wereld Rock-‘n-Roll dag

Zoals zo veel muziekstijlen is ook de Rock and Roll muziek (en dansstijl) ontstaan in de “zwarte” Amerikaanse wijken. Ik las op Wikipedia dat de term rock-‘n-roll voor het eerst gebruikt werd in het nummer The Camp Meeting Jubilee uit 1916. In dat lied hoor je de tekst: “We’ve been rockin’ an’ rolling in your arms / Rockin’ and rolling in your arms / In the arms of Moses.

Rhythm and Blues had a baby and somebody named it rock and roll.

Deze nieuwe muziekstijl wordt fusionmuziek genoemd; een samensmelting van verschillende muziekstijlen. In het geval van Rock and Roll is dat blues, gospel en countrymuziek. The Blues is ontstaan uit Afrikaanse spirituals en werkliedjes gezongen door de slaven in de Verenigde Staten. Daar is ook een term voor, namelijk Call and response. Dan roept één persoon een zin of zingt een vraag en de groep reageert in koor, a capella en eventueel begeleid met ritmisch handgeklap of stampende voeten. Een gevleugelde uitspraak van Little Richard, een van de grote vernieuwers in de rockmuziek uit de jaren 50, was: “Rhythm and Blues had a baby and somebody named it rock and roll.

Onderstaande dag en week zijn door COVID-19 afgelast of verzet:

Deel dit bericht