afbeelding versterkt dag van de bergen

11 december – Internationale dag van de Bergen | Wereld Kinder Fonds Dag | Internationale Shareware Dag

Internationale dag van de Bergen

Ieder jaar eren wij op 11 december de meest magische plek op aarde: de bergen! Internationale dag van de Bergen is in 2003 door de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in het leven geroepen en biedt de uitgelezen gelegenheid om de diversiteit en de rijkdom van de bergculturen te omarmen. De Internationale Dag van de Bergen zet zich eveneens in om de rechten van inheemse bergvolkeren te erkennen. Maar ook om hun traditionele manier van leven te waarborgen.

Bergen barsten van natuurlijke rijkdommen

Hoewel bergen in de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling worden genoemd, worden ze steeds vaker vergeten. Vergeten wordt dat bergen een belangrijke leveranciers zijn voor zoet water, schone energie, voedsel en hulpbronnen. De extreme kwetsbaarheid van bergen zetten hun natuurlijke rijkdommen onder toenemende druk. Door de stijgende temperaturen smelten gletsjers in hoog tempo, waardoor de zoetwatervoorraden voor de bergvolkeren in gevaar komen.

Het gevolg is: honger, armoede, isolatie en gedwongen migratie. De overgrote meerderheid van de bergbewoners leven al onder de armoedegrens. En een derde van hen heeft te kampen met de dreiging van voedselonzekerheid. Dit alles resulteert direct in een toenemende migratie.

Wereld Kinder Fonds Dag

Joseph Lam, de oprichter en president van het World’s Children’s Fund (WCF) en initiator van Wereld Kinder Fonds Dag, werd geboren in 1958 in de Britse kroonkolonie Hong Kong. Op 24-jarige leeftijd bezocht hij samen met zijn moeder Nora Lam (een Chinese evangelist) Moeder Teresa in Calcutta (India). Hij was zo onder de indruk van het werk van Moeder Teresa dat hij besloot om de rest van leven te wijden aan humanitaire hulp. In 1993 startte Joseph zijn eerste kinderhulpverleningsprogramma en in 1996 richtte hij de non-profit organisatie Wereld Kinder Fonds op.

Onder leiding van Joseph Lam zet het team van het World’s Children’s Fund zich overal ter wereld in iedere arme, hongerige en zieke te helpen. Of het nu gaat om activiteiten op het gebied van de gezondheid van kinderen, het verminderen van honger en armoede of het verlenen van humanitaire hulp in crisistijd. Het Wereld Kinder Fonds levert meetbare resultaten.

Geen enkel kind mag honger lijden, naakt zijn of verstoken zijn van liefde”, aldus Joseph Lam en daar staan we bij stil op Wereld Kinder Fonds Dag.

Internationale Shareware Dag

Elke tweede zaterdag van december staat Internationale Shareware Dag op de agenda. Deze dag is bedacht door David H.Lawrence XVII, een acteur en voormalige host van twee radiotalkshows die draaiden om de popcultuur en de hightech lifestyle.Doel? Gebruikers van gratis software programma’s aan moedigen om een kleine vergoeding te betalen aan de computerprogrammeurs die deze programma’s ontwikkeld hebben. Hetzelfde idee als een fooi achter laten in een restaurant omdat je tevreden bent over de kwaliteit van het geleverde. Veel shareware en freeware projecten worden niet meer bijgewerkt omdat het geen geld in het laatje brengt. Wel logisch toch, iedereen moet eten en huur betalen.

Wat is shareware?

Wellicht heb je net zoals ik weleens een software programma voor 30 dagen uitgeprobeerd. Na die 30 dagen proefperiode krijg je een aanbod om het software programma te kopen. Je betaald dan een licentievergoeding. Deze try-before-you-buy methode wordt shareware genoemd. Eigenlijk is shareware een marketing methode om software programma’s te verkopen. Je mag trouwens shareware alleen voor privédoeleinden gebruiken, niets aan veranderen en niet doorverkopen aan derden.

Deel dit bericht