afbeelding versterkt kerstster dag

12 december – Internationale Kerstster Dag | WereldLichtjesDag | 3e Zondag van de Advent | Wereld Koorzangdag | Internationale Dag van de Neutraliteit | Internationale Dag voor Gezondheidszorg voor Iedereen

Internationale Kerstster Dag

Internationale Kerstster Dag is de dag dat je elkaar een mooie kerstster cadeau geeft als een blijk van waardering of gewoon omdat je om elkaar geeft! Deze traditie komt oorspronkelijk uit Amerika en is ontstaan in de 19e eeuw. Hoe het allemaal begon? De diplomaat en botanicus Joel Poinsett werd in 1825 voor Amerika ambassadeur in Mexico. Datzelfde jaar ontdekte hij bij het stadje Taxco de Euphorbia pulcherrima; een plant die later bekend werd als de kerstster. Poinsett raakte geïntrigeerd door deze planten en begon ze zelf op te kweken.

Hoe kwam de kerstster aan de naam poinsettia?

Omdat Joel Poinsett de kerstster ging telen en populair maakte is in de VS de kerstster naar hem vernoemd. Nu had meneer Poinsett de mooie gewoonte om deze plant naar vrienden te sturen. Ik weet niet of het Amerikaanse Congres daarom 12 december (zijn sterfdag) heeft uitgeroepen tot Poinsettia Day of dat het was om hem als Amerikaanse diplomaat te eren. Ongeacht de reden, ik vind het een mooi idee. Niet alleen ik, want ook in Nederland is het op 12 december Internationale Kerstster Dag, Kerststerren Dag of Poinsettia dag!

WereldLichtjesDag

De tweede zondag in december is wereldwijd sinds 1997 gereserveerd voor WereldLichtjesDag (World Wide Candle Lighting). Op deze dag steken overal ter wereld mensen precies om 19.00 uur (lokale tijd) kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten! Door de verschillende tijdzones ontstaat er zo een golf van licht. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

WereldLichtjesDag in Nederland en België

In Nederland is het bedrijf Amelius geweest die in 2006 begon met het organiseren van WereldLichtjesDag in Apeldoorn. Nu wordt op deze dag in diverse steden een bijeenkomst georganiseerd. Wat ik kan terugvinden wordt de viering in België ook in verschillende steden gevierd. Als ik af ga op de regels die horen bij de Avond Lockdown dan zou je verwachten dat de bijeenkomsten niet doorgaan. Ga naar wereldlichtjesdag.nl als je zeker wilt weten in welke plaatsen een bijeenkomst of livestream wordt georganiseerd. Wat betreft België zie ik op wereldlichtjesdag.be staan dat de 5e editie online via Facebook te volgen is.

Het is ook mogelijk om via een livestream mee te doen aan de wereldwijde viering van World Wide Candle Lighting van de The Compassionate Friends. Je hoeft niet een livestream te volgen of bij een fysieke bijeenkomst aanwezig zijn. Herdenken in huiselijke kring is net zo mooi.

3e Zondag van de Advent

Vandaag is de derde zondag van de Advent, deze zondag wordt Gaudete genoemd. De term Gaudete is ontleend aan een vers uit de Brief van Paulus aan de Filippenzen, hij roept daarin de gemeenschap op tot vreugde: Gaudete in Domino semper. Iterum dico: Gaudete! In het Nederlands: Verheugt u in de Heer te allen tijde. Nog eens: verheugt u! Op de 3e zondag van de Advent is roze de liturgische kleur, zelfs de kaars in de kerstkrans is dan roze.

Onderstaande dagen staan ook te prijken op de kalender

Deel dit bericht