11 augustus – Jeu de boules Olympisch?

Gister viel mijn oog op een klein krantenberichtje in het AD met de titel: “Jeu de boules moet Olympisch”. Toch jammer dat een groot landelijk dagblad niet het verschil weet tussen jeu de boules en petanque. In mijn blog van jongstleden 24 februari besteed ik aandacht aan de sport petanque. Heb je geen zin om die blog te lezen, geen nood, hier volgt de uitleg: jeu de boules is een verzamelnaam voor alle spellen met metalen ballen, gebaseerd op behendigheid en kracht. Petanque is daar één van.

Petanque olympisch?

Parijs wil de Olympische Spelen van 2024 organiseren en heeft zich in juni formeel kandidaat gesteld en wat is nu mooier dan op de Spelen in “eigen huis” ook volksport nummer één als officiële olympische sport te hebben? De CMSB, de franse nationale petanquebond, gaat zich inzetten om dat voor elkaar te krijgen.

Hoe wordt een sport olympisch?

Het International Olympic Committee (IOC) beslist of een sport toegevoegd of verbannen wordt van het olympisch programma. Voor de Olympische Spelen van Rio 2016 staan maar liefst 42 disciplinies op het programma onderverdeeld in 28 sporten. Als nieuwe olympische sporten zijn golf en rugby (weer ) toegevoegd. Dus het is niet bijvoorbaat kansloos om petanque als nieuwe olympische sport toegevoegd te krijgen maar erg makkelijk zal het niet zijn.

Criteria voor nieuwe olympische sport

Schrik niet maar een olympische sport moet aan maar liefst 33 criteria voldoen. Deze criteria zijn onderverdeeld in acht thema’s:
1) in het algemeen ( general )
2) bestuurlijk ( governance )
3) geschiedenis en traditie van de sport ( history and tradition )
4) universele karakter ( universality )
5) populariteit ( popularity )
6) atleten ( athletes )
7) ontwikkeling van IF / sport ( development of the IF / sport )
8) financiën ( finance )

Maakt petanque een kans?

Buiten Frankrijk wordt petanque in maar liefst 160 landen door miljoenen mensen gespeeld, enkele van die landen zijn Nederland, Japan, Verenigde Staten, Algerije, Korea, Zweden en Italië.
Petanque heeft een rijke geschiedenis, de oude Grieken en de Romeinen hadden al een typisch balspel waarvan petanque een variant is.
Waar de heren en dames van het IOC erg veel belang aanhechten is dat de sport door mannen en vrouwen wordt beoefend. Dat zit wel goed bij petanque!
Wat zal de toegevoegde waarde zijn? Het is een sport die uitermate geschikt is voor televisie verslaggeving, dus commercieel aantrekkelijk en dát willen ze bij het IOC.

Petanque op de Wereldspelen

Het jaar volgend op het jaar van de Olympische Spelen worden de Wereldspelen gehouden. De Wereldspelen zijn bedoeld voor sporten en sportonderdelen die niet binnen de Olympische Spelen vallen. En daar wordt petanque gespeeld als onderdeel van jeu de boules. Wat hoopgevend is dat sommige sporten die ooit deel uitmaakten van de Wereldspelen inmiddels een Olympische sport zijn geworden. Dus ja, er is zeker hoop voor petanque!

Viva la France! Vive la pétanque!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.