10 augustus – Internationale Dag van de Biodiesel|Wereld Leeuwen Dag

Wereld Leeuwen Dag

Als ik nu het woord “leeuw” zie staan dan komt er maar één ding in me op: Cecil, de koning van safaripark Hwange. Verdere uitleg hierover lijkt me overbodig.
Wat wel een goed bericht is is dat Zimbabwe alle vergunningen voor het jagen op leeuwen, luipaarden en olifanten heeft ingetrokken voor het gebied waar Cecil woonde. Persoonlijk vind ik dat niet ver genoeg gaan, er moet een wereldwijd verbod komen voor het jagen op wilde dieren! Tenzij het noodzakelijk is om de populatie in stand te houden. Steun de organisaties die opkomen voor de bescherming van wilde dieren!

Tip voor alle mensen in wiens achternaam “Leeuw(en)” voorkomt; jullie mogen vandaag gratis naar dierentuin Blijdorp omdat het Wereld Leeuwen Dag is.

Diesel

Elk jaar wordt op 10 augustus de Internationale Dag van de Biodiesel gevierd. Waarom specifiek op 10 augustus? Op 10 augustus 1894  te Augsburg (Duitsland) liep gedurende één minuut het eerste prototype van de dieselmotor, zoals de naam van de motor al doet vermoeden ontworpen door Rudolf Diesel.
Na allerlei experimenten met poederkool, pindaolie en dierlijk vet bleek de dieselmotor het beste te presteren op petroleum.  Men is verder gaan experimenten en uiteindelijk is dieselolie ontwikkeld.

Wat is biodiesel?

Biodiesel is een niet-fossiele brandstof, vervanger van de diesel die nu gebruikt wordt in onze voertuigen. Biodiesel wordt gemaakt uit olierijke gewassen en dierlijke vetten.

Omdat de olie-reserves een keer op zijn en om niet langer compleet afhankelijk te zijn van landen waar zich de grootste olievoorraden bevinden wordt er driftig naar vervangers gezocht.
Koolzaadolie heeft de beste kenmerken en is voor ons klimaat het meest geschikt maar er zijn meer alternatieven te vinden. Van een paar was ik op de hoogte maar de ontwikkelingen staan niet stil.

Uit welke materialen kun je ook biodiesel maken? Enkele voorbeelden:

1) algen
2) het vet van alligators
3) gebruikt frituurvet
4) uit plastic tasjes
5) E. coli-bacteriën
6) plantenafval, gras en bomen
7) maïsstengels, tarwestro of bagasse (een restproduct van suikerriet)

Nadelen biobrandstoffen

Het is niet alleen maar hosanna met de biobrandstof, er zitten ook nadelen aan. Want om aan bijvoorbeeld genoeg koolzaadolie te komen moet er genoeg landbouwgrond zijn; het verbouwen van koolzaadplanten kost ook zoetwater. Hoe meer landbouwgrond er gebruikt wordt voor biobrandstoffen hoe minder landbouwgrond er over blijft voor de voedselproductie; de prijzen voor voedsel gaan stijgen.
Europa is te klein om dusdanig veel gewassen te verbouwen om aan de vraag te kunnen voldoen; bossen worden omgekapt voor meer landbouwgrond.
Als je bovenstaande leest is het fijn om te weten dat de ontwikkelingen echt niet stil staan en er voortdurend gekeken wordt naar oplossingen die géén landbouwgrond nodig hebben.

Wist je dat biodiesel:

minimaal 50% minder roetuitstoot heeft dan gewone diesel?
60% lagere uitstoot aan broeikasgassen realiseert dan gewone diesel?
voor 70% CO₂ neutraal is ?
zwavelvrij is en dus geen uitstoot van zwaveldioxiden heeft?
niet schadelijk is voor het bodem- en oppervlaktewater
geen gebonden NOₓ bevat?
biologisch licht en makkelijker afbreekbaar is dan gewone diesel?
een duurzame en herwinbare brandstof is?

Als je bio-diesel gebruikt dan loopt je auto een stuk soepeler en stinkt ie minder! 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.