24 februari – vandaag aandacht voor Pétanque

 

Wat is pétanque?

Als mensen aan mij vragen of ik nog aan sport doe was tot voor kort steevast het antwoord JA, ik speel pétanque. De reactie was dan: Oh wat leuk voor je, maarre wat is petanque?
Op het moment dat ik het dan ging uitleggen zag je halverwege het lampje boven hun hoofd aan gaan, pling: “dat spelen we ook op de camping, met die plastic ballen”, was altijd de reactie.
Er zit natuurlijk wel een wezenlijk verschil tussen de camping jeu de boules of de pétanque sport maar in ieder geval wisten ze nu wat ik bedoelde.
Conclusie: pétanque is jeu de boules maar dan net ff anders 😉

Al een tijdje was ik op zoek naar een sport die ik binnen mijn mogelijkheden kon beoefenen en zo zijn we uitgekomen bij pétanque. Na een aantal proeflessen trokken wij de stoute schoenen aan en zijn lid geworden van Pétanque Vereniging Nieuwegein. (PVN )
Het valt niet mee om alle spelregels te leren en uiteindelijk jouw boules als dichtste bij het butje te krijgen, maar dankzij het geduld van veel clubleden ging het steeds beter.

De kont van Fanny kussen

Op een dag hoorde ik een teamgenoot het volgende tegen onze tegenstanders zeggen: “Ik hoop niet dat je de kont van Fanny moet kussen, maar als jullie zo doorgaan…” Ik deed net of ik het begreep, lachte een beetje schaapachtig mee, maar ik wist totaal niet waar mijn teamgenoten het over hadden. Totale verwarring!

Nu wil het geval dat ik erg slecht ben in namen onthouden dus ik dacht: “Fanny, wie is in hemelsnaam Fanny”. Eigenlijk durfde ik ook niet te vragen wie nu Fanny was, want stel je voor je vraagt precies aan Fanny wie Fanny is en dat ze het over haar kont hadden?
Uiteindelijk toch maar gevraagd en wat bleek? Als je een wedstrijd met 0-13 verliest dan word je verplicht om de kont van Fanny te kussen, en nee dat is niet de serveerster achter de bar maar een namaakbeeldje van Fanny Dubriand. Zij was, volgens de overleveringen, een meisje uit Lyon die haar billen op het pétanque-terrein liet zien aan degenen die met 0-13 verloren. Was dat als troost of als straf? Volgens dezelfde overleveringen was ze niet echt een begeerlijk type. Trek je conclusie 🙂

Doe eens gek en trek ook de stoute schoenen aan en ga pétanque vrijblijvend proberen!

Ik kan het je aanraden want pétanque heb ik een lange tijd met zeer veel plezier gespeeld en ik kan zeggen, pétanque is geschikt voor iedereen. Voor man of vrouw, voor jong of oud, voor soepel of stram want uiteindelijk draait het bij pétanque niet om brute kracht maar om behendigheid en coördinatie.

Deel dit bericht