10 augustus – Wereld Leeuwendag | Internationale Dag van de Biodiesel

Wereld Leeuwendag

In het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences melden Britse onderzoekers dat de leeuwenpopulatie in Afrika in de komende 20 jaar zal halveren. Er blijven dan nog slechts 10.000 leeuwen over van de ongeveer 200.000 in 1900.

Willen wij over 40 jaar nog kunnen genieten van de Koning van de Jungle dan moeten we stoppen met de habitat van de leeuw te verwoesten, moeten wij stoppen met jagen, moeten we stropers aanpakken en mensen onderwijzen. Leeuwendag, geen overbodig luxe!

Dag van de Biodiesel

Elk jaar wordt op 10 augustus de Internationale Dag van de Biodiesel gevierd. Waarom specifiek op 10 augustus? Op 10 augustus 1894 te Augsburg (Duitsland) liep gedurende één minuut het eerste prototype van de dieselmotor, zoals de naam van de motor al doet vermoeden ontworpen door Rudolf Diesel. Na allerlei experimenten met poederkool, pindaolie en dierlijk vet bleek de dieselmotor het beste te presteren op petroleum. Men is verder gaan experimenten en uiteindelijk is dieselolie ontwikkeld.

Wat is biodiesel?

Biodiesel is een niet-fossiele brandstof, vervanger van de diesel die nu gebruikt wordt in onze voertuigen. Biodiesel wordt gemaakt uit olierijke gewassen en dierlijke vetten.
Omdat de olie-reserves een keer op zijn en om niet langer compleet afhankelijk te zijn van landen waar zich de grootste olievoorraden bevinden wordt er driftig naar vervangers gezocht.
Koolzaadolie heeft de beste kenmerken en is voor ons klimaat het meest geschikt maar er zijn meer alternatieven te vinden. Van een paar was ik op de hoogte maar de ontwikkelingen staan niet stil.

Uit welke materialen kun je ook biodiesel maken? Enkele voorbeelden:

  • algen
  • het vet van alligators
  • gebruikt frituurvet
  • uit plastic tasjes
  • E. coli-bacteriën
  • plantenafval, gras en bomen
  • maïsstengels, tarwestro of bagasse (een restproduct van suikerriet)

Nadelen biobrandstoffen

Het is niet alleen maar hosanna met de biobrandstof, er zitten ook nadelen aan. Want om aan bijvoorbeeld genoeg koolzaadolie te komen moet er genoeg landbouwgrond zijn; het verbouwen van koolzaadplanten kost ook zoet water. Omdat Europa te klein is om aan de vraag te kunnen voldoen worden bossen omgekapt om meer landbouwgrond te krijgen voor de koolzaadplanten. Echter hoe meer landbouwgrond er gebruikt wordt voor biobrandstoffen hoe minder landbouwgrond er over blijft voor de voedselproductie; ergo de voedselprijzen gaan stijgen.

Als je bovenstaande leest is het fijn om te weten dat de ontwikkelingen echt niet stil staan en er voortdurend gekeken wordt naar oplossingen die géén landbouwgrond nodig hebben.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.