11 april – Dag van de Ervaringsdeskundige | Girlsday | Parkinson Dag | Louie Louie dag | Herdenkingsdag bevrijding van naziconcentratiekampen

4e editie Dag van de Ervaringsdeskundige

De Dag van de Ervaringsdeskundige is een dag waarop ervaringsdeskundigen kunnen netwerken, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren. Het thema van Dag van de Ervaringsdeskundige 2019 is “Samen Verder”. Er zijn in totaal 3 workshoprondes, 1 voor de lunch en de resterende 2 dan logischerwijs na de lunch. Op het Ontmoetingsplein kun je netwerken en/of ontspannen. Op de Kennismarkt kun je speeddaten met allerlei interessante mensen en organisaties. Even een klein voetnoot en overdenking: zijn we eigenlijk niet allemaal op onze eigenwijze een ervaringsdeskundige?

Girlsday

In Nederland heerst nog steeds het beeld dat bèta, techniek en ICT werkgebieden specifiek voor mannen is. Om dat beeld te doorbreken mogen we blij zijn met het Girlsday. De Nederlandse Girlsday is een initiatief van VHTO (Vrouwen in Hoger Technisch Onderwijs) om meisjes op jonge leeftijd (10-15 jaar) kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Vorig jaar hebben 11.262 meisjes deelgenomen aan één van de Girlsday-activiteiten.

Onderschat jezelf niet en kies een opleiding die bij je talenten past!

Ik zou alle meisjes willen oproepen om de schroom van zich af te gooien; je bent slimmer dan je denkt of dat je te horen krijgt! Het zelfbeeld van meisjes is vaak negatiever dan die van jongens. Jongens hebben de neiging om zich te overschatten. Zelfs de minder slimme jongen (man) denkt dat hij bijna Einstein is. De omgeving werkt hier ook aan mee. Ouders denken dat hun zonen slimmer zijn dan hun dochters, dochters denken dat hun vader slimmer is dan hun moeder. Zal je één ding vertellen, meisjes doen het beter in het voortgezet onderwijs en gaan daarna vaker naar het hbo of de universiteit. Dus!

Wereld Parkinson Dag

Wanneer je aan Parkinson denkt dan denk je nog al snel aan het trillen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Tot de eerste symptomen behoren stijfheid en trager bewegen maar ook evenwichtsproblemen, een vlakke gezichtsuitdrukking, moeite met de stoelgang, depressiviteit en slaapstoornissen. Vaak denken mensen ook dat je dement wordt, net zoals de dementie bij Alzheimer. Maar dat is niet waar, wel kun je Parkinson dementie ontwikkelen. Het logisch denken en moeite hebben met planning of initiatief tonen hoort specifiek bij Parkinson dementie.

Internationale Louie Louie dag

Weet jij meteen waar de Louie Louie dag over gaat? Ik niet hoor, maar ik ben wel op zoek gegaan naar meer informatie. “Louie Louie” is klaarblijkelijk één van de meest gecoverde rocknummers ooit, en was zo populair dat het bijna was uitgeroepen tot het “volkslied” van de Staat Washington.

Waarom 11 april? Het is de geboortedag van Richard Berry, de man die “Louie Louie” componeerde en de man die samen met The Pharaohs het lied in 1957 op de plaat zetten. Bij het componeren van “Louie Louie” werd Richard Berry zwaar “geïnspireerd” door twee andere liedjes: El Loco Cha Cha door Rene Touzet (1956) en Havana Moon door Chuck Berry (1955). Hij jatte doodleuk “El Loco Cha Cha” als basis voor het ritme en de teksten van Chuck Berry’s “Havana Moon” diende als “inspiratiebron” voor de tekst van “Louie Louie”.

Herdenkingsdag bevrijding van naziconcentratiekampen

Op diverse dagen in verschillende jaren zijn naziconcentratiekampen door andere landen bevrijd. In 2005 riep toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan 27 januari uit tot een internationale herdenkingsdag: Holocaust Memorial Day. Op deze dag worden de Holocaust en de bevrijding van Auschwitz wereldwijd herdacht. Kampcomplex Auschwitz-Birkenau staat symbool voor alle nazi-concentratiekampen. Om op 11 april nog een aparte herdenkingsdag te hebben heeft in mijn ogen geen toegevoegde waarde.

Want waarom die dag kiezen? Op 11 april 1945 is niet het eerste kamp bevrijd, of waren de meeste slachtoffers gevallen. Het enige dat telt is dat het de Amerikaanse troepen waren die op die dag concentratiekamp Buchenwald hebben bevrijd. Het eerste bevrijdde vernietigingskamp was Majdanek, op 24 juli 1944 door het Rode Leger. Nu kan ik dat met terugwerkende kracht wel begrijpen waarom 11 april werd gekozen, Koude Oorlog en zo.

Deel dit bericht