10 september – Open Monumentendag | Week van het Schrijven | Werelddag ter voorkoming van Zelfmoord | Wereld EHBO dag | Weekend van het Varken

Open Monumentendag

Sinds 1987 wordt in het tweede weekend van september de Open Monumentendag(en) gehouden. In Vlaanderen wordt morgen voor de 28ste keer Open Monumentedag gehouden. Tijdens dit grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen stellen honderden monumenten, in heel Vlaanderen, gratis hun deuren open.

Open Monumetendag is in Nederland ook uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen. Niet vreemd aangezien duizenden monumenten gratis toegankelijk zijn dit weekend. Tevens worden er bij de monumenten diverse activiteiten georganiseerd, van programma’s voor jongeren tot speciale fietsroutes. Je kunt de deelnemers aan de Open Monumentendag(en) herkennen aan de speciale Open Monumentendag-vlag.

Er valt nog meer te bezichtigen, vandaag (zaterdag) vindt de Nationale Orgeldag plaats en dit weekend is het ook de Friese Molendag. Dag van de Vrijmetselarij valt ook altijd samen met Open Monumentendag(en) en delen (bijna) hetzelfde thema.

Week van het Schrijven (10 t/m 18 september)

Sinds 2007 is de Week van het Schrijven dé opening van het schrijfjaar. In het hele land kun je een kijkje nemen in de schrijfscholen en cursusinstituten, ook worden er lezingen en festivals georganiseerd. Het thema van dit jaar is: Hoe vind je een uitgever?

Op zondag 18 september wordt de Week van het Schrijven afgesloten met de Schrijven Magazine Schrijfdag.

Werelddag ter voorkoming van Zelfmoord

In 2015 pleegden in Nederland gemiddeld 5 mensen per dag zelfmoord, dat komt neer op een totaal van 1.871 (1.280 mannen en 591 vrouwen) in 2015. Tussen de 40 en 70 jaar vinden de meeste geslaagden zelfmoordpogingen plaats, 1.138 in totaal.
Als je het opsplitst in 3 leeftijdsgroepen kom je tot het volgende overzicht: 40 tot 50 jaar 360 zelfdodingen, 50 tot 60 jaar 466 zelfdodingen en tot slot de groep 60 tot 70 jaar met 312 zelfdodingen. Dat zijn de kille cijfers over dit onderwerp. (bron: www.cbs.nl

Suïcidepreventie

Zie jij het leven niet meer zitten, zoek alsjeblieft een luisterend oor of professionele hulp. Of bel 0900 – 0113, daar zitten mensen voor je klaar waar jij je verhaal kunt doen. Chatten of e-mailen kan ook, klik hier als je naar de website wilt gaan.

Wereld EHBO dag

Eerste hulp verlenen kan in alledaagse en in crisissituaties levens redden, het is dus belangrijk dat er adequaat eerste hulp kan worden verleend. Om dit belang onder ieders aandacht te brengen, riep het Internationale Rode Kruis in 2000 de tweede zaterdag van september uit als Wereld EHBO dag.

Voor iedereen die niet precies weet wat hij of zij moet doen is er de gratis EHBO app, voor hulp in een noodsituatie. Download de app van het Rode Kruis via Google Play, Windows Phone of App Store.

Dit jaar geen landelijk Weekend van het Varken!

De organisatoren van Weekend van het Varken, de Stichting Varkens in Zicht en Stap in de Stal, hebben niet de middelen om dit jaar een landelijk Weekend van het Varken te organiseren. De organisatoren hopen in 2017 weer een prachtig gezamenlijk weekend kunnen organiseren.

Gelukkig wil dat niet zeggen dat je dit weekend niet op bezoek kan bij een varkenshouderij, diverse varkenshouderijen zetten dit weekend gewoon de staldeuren wagenwijd open. Wil je weten waar en wanneer je welkom bent klik dan hier, je komt dan uit op een pagina waarop alle deelnemende stallen staan

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.