9 november – Dag van de Uitvinders | Dag van de Foute Stropdas | Wereld Vrijheidsdag | Dag tegen Fascisme en Antisemitisme

Internationale Dag van de Uitvinders

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt op 9 november de Dag van de Uitvinders gevierd; deze dag is gekozen omdat het de verjaardag is van Hollywood diva en uitvinder Hedy Lamarr. In de USA wordt Dag van de Uitvinders gevierd op 11 februari; de geboortedag van uitvinder Thomas Alva Edison. In andere landen is de Dag van de Uitvinders ook op een geboortedag van een belangrijke uitvinder van dat land. In Nederland is er geen vaste datum voor.

Waarom roepen we niet 27 juli (de geboortedag van Boyan Slat) uit als de Nederlandse Dag van de Uitvinders? Boyan wie? Boyan Slat; hij bedacht een installatie om het drijvende kunststof-afval, de zogenaamde plastic soep uit de oceanen op te vangen. Een enorme belangrijke uitvinding voor mens en milieu.

Dag van de Foute Stropdas!

Moet jij verplicht een stropdas dragen? Pak je kans, vandaag mag je met je meest foute stropdas naar het werk.

Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat in Duitsland en Oostenrijk de Kristallnacht plaatsvond. De Kristallnacht was het resultaat van de al in 1933 begonnen nazi-propaganda en indoctrinatie van de Duitse en Oostenrijkse bevolking specifiek gericht tegen de Joden. Het uiteindelijk resultaat was de Holocaust. De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk (etalageramen) dat tijdens deze rellen werden vernield.

De Nationale Kristallnachtherdenking wordt dit jaar op zondag 11 november gehouden in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Ook in andere steden wordt de Kristallnacht herdacht, klik hier voor een overzicht.

Fascisme in 2018

Het fascisme hield niet op te bestaan na 8 mei 1945. Tegenwoordig zijn racistische, fascistische en neonazistische bewegingen overal in opkomst. In de meeste Europese landen zijn extreem-rechtse organisaties te vinden die zelfs onderdeel uit maken van een regering. Het Europese Parlement is bezorgd over deze toenemende normalisering van het fascisme, racisme en xenofobie en roept de EU-lidstaten op om neofascistische en neonazi groepen te verbieden.

Europese campagne 2018

Europarlementariërs stellen dat de straffeloosheid van extreemrechtse organisaties in sommige lidstaten één van de redenen is voor de toename van gewelddadige acties, die de samenleving als geheel treffen en gericht zijn tegen bepaalde minderheden zoals zwarte Europeanen / mensen van Afrikaanse afkomst, joden, moslims, Roma, personen uit niet-eurolanden, LHBTIQAPC-personen en personen met een handicap. Onze Europarlementariërs willen ons specifiek waarschuwen voor de volgende alarmerende ontwikkelingen:

  • neofascisten lappen regels en wetten aan hun laars
  • in sommige lidstaten smeden politici en politie verbonden met neofascisten en neonazi’s
  • steeds meer racisme en vreemdelingenhaat in voetbalstadions

Hier moet een einde aan worden gemaakt, Dat vindt UNITED ook en daarom roept deze organisatie ons op om mee aan de Europese campagne om te protesteren tegen hedendaagse vormen van fascisme en antisemitisme.

Wereld Vrijheidsdag

World Freedom Day werd in 2001 door de toenmalige president George W. Bush uitgeroepen om de val van de Berlijnse Muur (9 november 1989) en het einde van het communistische bewind in Centraal- en Oost-Europa te herdenken. Wanneer vrijheid er niet meer is dan besef je pas dat vrijheid kostbaar en echt niet vanzelfsprekend is.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.